Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Realizovan projekat Smart IPARD za pomoć voćarima i povrtarima

Realizovan projekat Smart IPARD za pomoć voćarima i povrtarima

72
0

Projekat Smart IPARD-a za pomoć voćarima i povrtarima, kojima im se omogućava finansiraju proizvodnju, realizovan je uz podršku USAID-a.

Prema informacijama agencije Smart IPARD, u prethodnom periodu primećeno je zakašnjenje u raspisivanju javnih poziva iz projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije i IPARD programa. Istovremeno je proizvodna godina bila izuzetno izazovna. Procenjuje se da je značajan deo prinosa stradao usled nekoliko vremenskih nepogoda, uz visoke cene ulaznih inputa za voće, povrće i prerađevine. Ovo je rezultiralo smanjenim interesovanjem voćara i povrtara za kredite poslovnih banaka.

Ova situacija posebno je uticala na mala poljoprivredna gazdinstva i mikro, mala i srednja preduzeća u sektoru voća i povrća, koji nisu bili obuhvaćeni programima IPARD i Konkurentna poljoprivreda Srbije. Agencija je, stoga, u prethodnoj godini sprovela projekat „Modeli i izvori finansiranja za proizvođače hrane“ uz podršku projekta „Velika mala privreda“, koji finansira USAID.

Istaknuto je da su poljoprivredna gazdinstva u AP Vojvodini imala veće šanse da ostvare podršku iz budžeta. Naposletku, ova gazdintva su imala priliku da konkurišu na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To su radila uz mogućnost povoljnih kredita od Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Smart IPARD još jedan u nizu uspešnih projekata ispomoći agraru

Smart IPARD je posvećen, kako navode predstavnici ovog programa, unapređenju finansiranja malih i srednjih preduzeća (MSP) i poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voća i povrća u manje razvijenim područjima Srbije. Poseban fokus je, kako navode, na mlade i žene kao nosioce ili predstavnike tih preduzeća.

U saopštenju se ističe da je pružena mentorska podrška za 19 MSP i poljoprivrednih gazdinstava radi informisanja o različitim opcijama finansiranja. Podrška je omogućila ovim subjektima da konkurišu za podršku Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, fondova i poslovnih banaka. Pritom je ukupna vrednost njihovih investicija bila skoro 980.000 evra.

Takođe, organizovano je sedam obuka u kojima je učestvovalo 153 učesnika, od kojih su 72 bile žene i 30 mladih. Ove obuke imale su za cilj da povećaju sposobnost MSP i poljoprivrednih gazdinstava da pristupe dostupnim finansijskim alatima i resursima.

U sklopu projekta kreiran je i online alat za samoprocenu, poznat kao „kalkulator podsticaja“, dostupan na sajtu Smart IPARD-a. Nakon popunjavanja upitnika, korisnici mogu dobiti informacije o trenutno otvorenim konkursima koji su namenjeni njima. Ovaj alat olakšava MSP i gazdinstvima proces apliciranja i omogućava im lakši pristup neophodnim sredstvima za realizaciju njihovih investicija.

Izvor: AgroTV