Naslovna Poljoprivreda Reč stručnjaka: Šta sve treba znati pre setve uljane repice?

Reč stručnjaka: Šta sve treba znati pre setve uljane repice?

699
0

Ako je nešto od ratarskih kultura bilo isplativo ove sezone, onda je to bila uljana repica.

Poljoprivrednici su seme za sejanje uljane repice nabavili, ali su sada u dilemi kada tačno treba ući u setvu ove biljke, ne znajući šta da rade.

Foto: Pixabay

Da li ući u setvu, a to je prva setva koja dolazi čak i pre pšenice? Dilema je realna, jer je zemlja isušena. Bilo je kiša, ima vlage u zemljištu, ali poljoprivrednici nemaju jasan odgovor na pitanju šta da urade sa uljanom repicom.

Prof. dr Ana Marjanović Jeromela sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo izjavila je u emisiji „Bolja zemlja“ da proizvođači po pravilu znaju svoju zemlju najbolje, pa i kada je pripremiti za uljanu repicu.

Foto: Printscreen/YouTube

„Moramo da priznamo da ovakvo leto kao što je ovo, kada je u pitanju uljana repica, davno nismo imali. U pripremi zemljišta za uljanu repicu od suštinskog značaja je da ono mora da bude kao bašta, kao za povrće. To znači da važi staro agronomsko pravilo – tvrda posteljica i mek pokrivač“, poručuje Marjanović Jeromela.

Ona kao jedan od najvećih domaćih stručnjaka za uljane kulture ističe da zemljišta koja se brzo suše u ovom momentu nisu za setvu, ali ih svakako treba pripremiti čim je to moguće.

Foto: Pixabay

„Setva uljane repice može da se prolongira, ali se ona obično odvija između Velike i Male Gospojine (od 28. avgusta do 21. septembra) i to nije teško zapamtiti. U optimalnim uslovima, seme uljane repice može za pet do šest dana da pokaže klijanac na parceli. Ako je sejemo u previše suvom zemljištu, imaćemo problem nejednakog nicanja i samim tim, problem u zaštiti nakon toga, što je jedan od kritičnih momenata posle klijanja i nicanja“, tvrdi prof. dr Marjanović Jeromela.

Uljana repica kao jedna od retkih biljnih kultura koja je ratarima ove sezone donela profit, mora da ima dovoljno vlage, kako bi imala dobar i rentabilan prinos, za razliku od nekih drugih useva.

O detaljima sejanja uljane repice možete da pogledate u VIDEO prilogu gostovanja prof. dr Marjanović Jeromela u emisiji „Bolja zemlja“.

Prethodni tekstProblem skladištenja krompira usled zabrane sredstva protiv klijanja
Sledeći tekstBerba jabuke – kako se vrši priprema za ovaj posao?