Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Reč Struke: Isplativost agrotehničkih mera i tretman soje, kukuruza i suncokreta

Reč Struke: Isplativost agrotehničkih mera i tretman soje, kukuruza i suncokreta

Setvena sezona je počela. Mnoge kulture su već posejane, a akcenat je na dobroj pripremi zemljišta. Tretman kultura, patogeni, štetočine, mere i preparati koji se koriste i preventivno i kurativno, stalna su tema.

734
0

Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Zašto je značajno zemljišno prskanje soje i suncokreta? Koja je isplativost agrotehničkih mera? Da li su standardni preparati, važni za setvenu sezonu, dostupni poljoprivrednim proizvođačima u vreme vanrednog stanja, kada su i distribucija i proizvodnja prilično otežani?

Koji preparati, koje kombinacije preparata i za koju problematku predstavljaju najefikasnije rešenje? Šta se dešava kada patogeni postani rezistentni na određeni preparat?

Kako se izboriti sa korovima i da li je skuplje nabaviti sredstva za suzbijanje korova ili pustiti prirodi na volju?

Kakva su terenska iskustva sa proizvodima koji se preporučuju za suzbijanje korova i patogena i šta kažu naučnici?

Kako da se ponašamo kada izađemo na teren, obavimo tretman i onda padne kiša? Da li ceo proces treba ponoviti? 

Kako su preživeli pšenica i ječam toplu zimu, pa martovski mraz? Da li takvo vreme inicira veću pojavu patogena i kako se sa tim izboriti?

Koja je efektnost preparata koji se preporučuju za patogene i u kojem vremenskom periodu se mogu očekivati vidljivi rezultati?

Da li poljoprivrednici imaju savetodavnu službu, struku na usluzi, sa kojom bi mogli da se savetuju oko tekućih problema na terenu?

Sva ova pitanja postavili smo Darku Mumiroviću, direktoru marketinga kompanije Galenika Fitofarmacija, a sve odgovore možete saznati u video prilogu.