Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Reč struke: Kako ishraniti telad i dobiti kvalitetnu junicu?

Reč struke: Kako ishraniti telad i dobiti kvalitetnu junicu?

Briga o teladi nije jednostavan posao, kada se ima u vidu ishrana, kao i vreme koje je potrebno za dobijanje zdravih i pravilno uzgojenih junica.

515
0

Piše: Marko Ćalić, prodajni savetnik za ishranu preživara u kompaniji De Heus
#odgovornonovinarstvo

Uzgajivači se u praksi sreću sa ovim izazovom svakodnevno, a saveta je mnogo, kao i načina uzgoja.

Među njima postoje i načini uzgoja koji su usko vezani za nauku i istraživače koji su, dugi niz godina, radili na pronalaženju sistema koji daje najbolje rezultate.

Zato smo rešili da optimalna rešenja i kvalitetne savete potražimo upravo kod struke. Pitali smo Marka Ćalića, savetnika za ishranu preživara u kompaniji De Heus, kako ishraniti telad i uzgojiti kvalitetne junice?

– U svakoj fazi života telad imaju različite nutritivne potrebe. De Heus je razvio posebnu strategiju ishrane, Kaliber plan, koji je optimalno prilagođen da ispuni potrebe junica u svakom periodu odgoja. Zbog toga Kaliber plan odgoja teladi sadrži 4 faze:

Start faza – od 0 do 5 meseci;

Faza mladosti – od 5 do 8 meseci;

Faza puberteta – od 8 do 14 meseci i

Faza graviditeta – od 14 do 24 meseca.

Prednosti odgoja prema Kaliber planu su:

  • Telad dobro rastu i sa manje zdravstvenih problema
  • Manji troškovi odgoja zbog ranijeg telenja, sa 24 umesto sa 26 meseci
  • Veća proizvodnja mleka tokom više laktacija: do 1500kg više mleka, tokom 3 laktacije

Početna faza uzgoja

Početna faza De Heusovog plana odgoja teladi (Kaliber plan) započinje kolostrumom. Nakon unosa kolostruma, koji je važan za razvoj dobrog imunog sistema kod novorođenih životinja, ovaj koncept podrazumeva prelazak na zamenice za mleko. One imaju za cilj da stimulišu životinju da apsorbuje kabasta hraniva, što rezultira boljim rastom. Početna faza predstavlja prvi deo postizanja najvećeg mogućeg rasta, bez brige da će se životinja ugojiti.

Još od 2007. godine De Heus uspešno razvija Kaliber koncept ishrane, koji ima za cilj da se mlade junice otele u roku od 24 meseca. Važno polazište za plan odgoja je postizanje najvećeg mogućeg rasta, bez prekomernog debljanja životinja.

Početna faza je faza od nule do pet meseci. U ovom periodu su zdravlje i vitalnost od izuzetne važnosti. Nakon rođenja, telad moraju da izgrade svoj imunitet, a to postižu putem kolostruma. Dobar kolostrum bogat je imuno globulinom koji aktivira imuni sistem teleta i pruža otpornost na mikrobe.

Zbog toga je veoma važno dati kolostrum teletu što je pre moguće, po rođenju. Kvalitet kolostruma kod starijih krava često je bolji nego kod junica. Zato se preporučuje skladištenje kolostrum od starijih krava u zamrzivaču.

Posle kolostruma

Period kolostruma obično traje tri dana. Telad se nakon toga mogu prebaciti na zamenu za mleko. Prednost takozvanog „nultog“ proizvoda, kao što je Kaliber milk, ogleda se u stimulaciji unosa kabastih hraniva.

Budući da je to lako probavljiv proizvod, relativno brzo prolazi kroz crevni sistem, životinja dobija apetit i zbog toga brže apsorbuje kabastu hranu i koncentrat.

De Heus iz vlastitog istraživanja dolazi do toga da tele ostvaruje veći rast nakon odlučenja, ako je korišćen „Nulti“ proizvod.

Higijena

U prvim nedeljama života tele tek treba da izgradi svoj imunitet. Zato je rad na higijeni zaista važan. Što je više životinja izložena klicama, veća je opasnost da će se razboleti. Proliv je često veliki problem, posebno u prvim nedeljama života. Sledeće tačke treba kritički ispitati:

  • da li je rad higijenski,
  • da li je mlečna zamenica u prahu pravilno rastvorena na odgovarajućoj temperaturi,
  • da li se životinje lako mogu inficirati jedna od druge
  • da li je moguće razdvojiti životinje koje su obolele

Telad češće umire od dehidracije kao posledice dijareje, nego od same dijareje. Smeštaj u kom se telad nalaze mora biti suv, bez promaje i ne previše hladan, naročito zimi. Telad treba da bude u mogućnosti da održavaju sopstvenu telesnu temperaturu.

Seno

Kaliber start i seno mogu se davati nakon jedne sedmice. Od tog trenutka neophodno je obezbediti i svežu vodu za piće.

Ova hrana obezbeđuje dobar unos kabastih hraniva, pomaže razvijoju mišića i kostiju, a sprečava pad težine na zalučenju.

Kao kabasto hranivo nastavljamo koristiti seno u ishrani prvih pet meseci. Ovo osigurava dobar razvoj rumena u zapremini. Sledeća faza ishrane je Kaliber junior, na koju telad mogu preći sa četiri meseca starosti.

Sa zamenicom treba krenuti trećeg dana života. Količina od 140-160 grama rastvara se u litri vode, pri čemu temperatura vode treba da bude 50-55 C⁰, dok je temperatura konzumacije oko 41 C⁰, što je malo toplije nego što je mleko majke.

Dnevna doza se određuje tako što treba da odgovara količini koja je jednaka 10% telesne mase teleta, sve dok se ne dostigne konzumacija od 8 litara na dan, koja se daje u dva jednaka obroka. Tele se hrani iz kante za napajanje sa cuclom, koja treba da bude u visini očiju. Od sedmog dana starosti teleta, neophodno je uključiti Kaliber start u obrok i seckanu slamu ili lucerku dužine od oko 2 cm, prema potrebi.

Kaliberamilk sadrži palmino i kosovo ulje, enzime i zakiseljivače, čime se pojava proliva svodi na minimum.

Proizvod se može koristiti i topao i hladan. To znači da se proizvod, pripremljen prema uputstvu, može dati čak i nakon celodnevnog stajanja, bez ikakvih problema.

Dužina konzumacije Kaliber milka je 3 meseca odnosno sve dok tele ne počne dnevno da jede 2 kg Kaliber startera. Tada je potrebno postepeno smanjivati količinu Kaliber milka, po 0,5 l dnevno do potpunog isključivanja iz ishrane, a postepeno uvoditi silažu.