Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Reč Struke: Kako spasiti leglo prasadi?

Reč Struke: Kako spasiti leglo prasadi?

Problem sa kojim se redovno suočavaju uzgajivači prasadi vrlo je kompleksan i nimalo naivan.

2703
0

Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Budući da se, kod tek oprašenih prasadi, javljaju različite bolesti, nedostatak majčinog mleka zbog većeg broja u leglu, nedostatak vitamina i minerala neophodnih za pravilan razvoj, pa i samo preživljavanje u leglu, bilo je neophodno da se u tu situaciju uključe nauka i struka.

Uzgajivači nisu u mogućnosti da sami deluju u ovim višestruko problematičnim okolnostima, pa ni veterinari pojedinačno. Zato je nauka preuzela stvar u svoje ruke i višegodišnjim ispitivanjem pojava kod prasadi koja su pristigla u leglo, došli su do različitih parametara na osnovu kojih je moglo da se kreira rešenje.

Strategije zalučenja prasadi radi postizanja bolje produktivnosti, prašenje krmača i kako pomoći životinji i leglu ako nastane problem, tema je kojom se stručnjaci bave već decenijama.

Zdrava krmača u stanju je da proizvede veliko leglo, jednake težine i dobrog zdravlja, ali i da obezbedi dovoljno mleka za pravilan rast i razvoj vitalnih sistema, kao što je imuni sistem.

Proizvodnja dovoljne količine mleka veliki je fiziološki izazov za krmače, posebno ako uzmemo u obzir da njeno mleko ima otprilike dvaput više energije (5.3 MJ GE / kg) i masti od kravljeg mleka (2,7 MJ / kg).

Budući da se često dešavaju situacije poput gubitka mleka, nervoze kod životinje, uginuća, mastitisa i slično, prasad u leglu ostaju prepuštena sama sebi, a uzgajivači na milost i nemilost sudbini.

Da se takve situacije mogu lako rešiti i da je 21. vek doneo tehnologije koje sprečavaju i preveniraju raznovrsne izazove kod uzgoja prasadi, dokazali su i stručnjaci iz kompanije De Heus.

Tehnologija koju su razvili, uspešno se koristi u više zemalja širom sveta, pristupačna je i laka za upotrebu.

Sa čime se sve suočavaju uzgajivači kada se krmača oprasi, šta je redovna problematika kod prasadi tokom njihovog rasta i razvoja i na koji način su rešili problem zalučenja, pogledajte u prilogu.