Naslovna Poljoprivreda Reč struke: Svinje mogu biti agresivne, ali samo u određenim periodima

Reč struke: Svinje mogu biti agresivne, ali samo u određenim periodima

159
0

Veterinar, specijalista za bolesti svinja i mikrobiolog Mirko Raketić izjavio je da svinje generalno nisu agresivne životinje. Međutim, prema njegovom stručnom mišljenju, u određenim periodima svog proizvodnog ciklusa znaju da budu agresivne. Upravo kada ti periodi nastupe, stočari moraju da vode računa kako da im pristupaju.

Photo by Amber Kipp on Unsplash

„Svinje, odnosno krmače su najagresivnije u vremenu prašenja, jer brane svoje leglo. Svinja je životinja koja živi u čoporu u kome se zna hijerarhija, tako da čovek mora da bude oprezan kada se umeša u to. Ako hvatate jednu jedniku iz velike grupe one se brane i sigurno će vas napasti. Tako da svi ljudi uključeni u to moraju da budu oprezni“, apostrofirao je Raketić.

Šta raditi kada svinje „iskoče iz norme“?

Raketić je dodao da je period parenja svinja takođe rizičan i da može doći do napada na čoveka. On je rekao da svinja može biti vrlo agresivna i naneti ozbiljne povrede, naglašavajući da mehaničke povrede od velike životinje nose značajan rizik od povređivanja.

Prema rečima ovog stručnjaka, u intenzivnom procesu gajenja svinja, krmače se tokom prašenja drže u uklještenjima, što pruža određenu sigurnost osobama koje rade sa njima. On ističe da je najsigurnije vezati i fiksirati životinju kako bi se sprečile neželjene situacije. On je istakao da je moguće prepoznati da li će svinja reagovati agresivno na prisustvo čoveka prema određenim ponašanjima.

Photo by Laura Anderson on Unsplash

Raketić je naknadno objasnio da svinja prvo počinje jako da škljoca zubima. Ovo je, navodi on, prvi znak da će pokušati da napadne. Preporučio je da se pri ulasku u prostor sa životinjama koje mogu biti agresivne koristi neki predmet za zaštitu, posebno jer svinje prvo ujede za noge. Raketić je naglasio da starije životinje s velikim zubima mogu naneti teške povrede, uključujući one koje mogu dovesti do smrtnog ishoda zbog povrede femoralne arterije i mogućnosti brzog iskrvarenja.

Izvor: AgroTV