Naslovna Poljoprivreda Rezidba i zaštita maline i kupine – voćari, spremajte alat!

Rezidba i zaštita maline i kupine – voćari, spremajte alat!

341
0

Zasadi maline i kupine u Srbiji već pokazuju znake vegetacije. Ona se nalazi u različitim fazama u zavisnosti od sortimetna i lokaliteta. Prema izveštaju savetodavaca iz okoline Kruševca, kupina se nalazi u fenofazi gde glavni pupoljak počinje da raste. U Srbiji, ovaj proces je započeo na nižim nadmorskim visinama i na terenima koji su više osunčani.

Slična situacija je primećena i u ostalim regionima zemlje, gde su neke biljke još u fazi mirovanja ili početka razvoja glavnog pupoljka, ali će uskoro biti pod uticajem ubrzanog protoka sokova zbog neobično visokih temperatura u februaru i sličnog vremena koje se očekuje u prvoj polovini marta.

Photo by Geertje Caliguire on Unsplash

Priprema maline i kupine za dalji rad

Sada je vreme za malinare i uzgajivače kupina da sprovedu ključne agrotehničke radnje, uključujući orezivanje biljaka, vezivanje izdanaka i neophodnu zaštitu zasada od bolesti.

„Treba do zemlje ukloniti sve zaražene izdanke, one koje imaju belu ispucalu koru. Do osnove se uklanjaju dvogodišnji izdanci, višak jednogodišnjih,“ veli Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo iz PSSS Kragujevac. „Kao i onih koji  su oštećeni ili nisu vitalni. Orezane izdanke treba izneti iz zasada i uništiti. Pri rezidbi ostavljati zdrave izdanke u dobroj kondiciji sa razvijenim bočnim granama. Preporučuje se ostavljanje od 4 do 6 ujednačenih izdanaka po dužnom metru špalira. Oni se prekraćuju do gornje žice i povezuju“.

Photo by Grigorii Sukhorukov on Unsplash

Nakon što se obavi rezidba zasada, odmah je važno sprovesti zaštitne mere kako bi se smanjio rizik od bolesti. Kupine su posebno ugrožene od rđe izdanaka i lista, purpurne pegavosti te ljubičastih pegavosti izdanaka. S druge strane, maline zahtevaju zaštitu od bolesti poput sušenja izdanaka, ljubičastih pegavosti na izdancima i pupoljcima te rđe.

„Za preventivne tretmane koristiti neki od preparata na bazi bakra. Tretman treba obaviti u najtoplijem delu dana,“ ističe Lidija Vulović, zaštitar bilja iz Kragujevca. „Pravilo je da temepratura bude iznad 5 stepeni, ali kako je već toplo, taj parametar trenutno nije upitan. Da bi se zasad zaštitio od prezimljujućih formi štetočina bakarnom treba dodati neki od preparata na bazi mineralnog ulja u koncentraciji od 2%“.

Izvor: Dobro jutro