Naslovna Mehanizacija Roboti koji u agraru obavljaju SVE!

Roboti koji u agraru obavljaju SVE!

90
0

Da li ste znali koliko su roboti ključni po razvoj i održivost agrara u ova nesigurna moderna doba? Ukoliko pratite „Bolju zemlju“ sa kakvom regularnošću, svesni ste koliko i mi pokušavamo da držimo korak sa svetom tehnologije. E, pa, o tome se pričalo malo i u Novom Sadu. Zavirimo unutra i overimo šta se dešava.

Izvor: Bolja zemlja

Roboti, roboti, na sve strane roboti

Ispred nauke postavljen je izazov kako obezbediti dovoljno hrane za rastuću populaciju ljudi, s obzirom na predviđanja da će do 2050. godine na Zemlji živeti čak 10 milijardi ljudi. Jedan od odgovora na ovaj izazov mogli bi biti senzori i roboti koji optimizuju poljoprivrednu proizvodnju, omogućavajući proizvodnju veće količine hrane sa minimalnim utroškom resursa.

Ova napredna tehnologija se razvija i u našoj zemlji, posebno na Institutu BioSens u Novom Sadu, gde su već stvoreni brojni senzori koji prate različite parametre proizvodnje, kao što su temperatura, vlažnost, pritisak i brzina vetra, te na osnovu tih informacija precizno određuju da li biljka trpi stres i kako joj se može pomoći.

Izvor: Bolja zemlja

Dr. Goran Kitić, koji je govorio na predavanju o primeni senzora i robota u savremenoj poljoprivredi održanom danas na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, istakao je da se optimizacijom postupaka u poljoprivredi prinosi mogu povećati i do 70% uz istovremenu uštedu resursa. Jedan od izazova u poljoprivrednoj proizvodnji trenutno je činjenica da je gotovo trećina poljoprivrednog zemljišta u svetu degradirana.

Neki primeri uspeha

Dr. Kitić je naglasio da samo optimizacijom navodnjavanja prinos useva može porasti za 40%. Praćenjem stanja biljaka na različitim delovima parcele moguće je uštedeti do 10% đubriva, bez uticaja na prinos. Ciljano đubrenje ne samo da štedi novac, nego i smanjuje zagađenje životne sredine koje nastaje zbog ispiranja đubriva i prodiranja u podzemne vode.

Izvor: BioSens
Obrada: Bolja zemlja

Senzori su našli primenu i u stočarstvu. U ovoj grani se već koriste za otkrivanje subkliničkog mastitisa, čime se značajno skraćuje vreme lečenja krava.

BioSens je razvio robota koji vrši NPK analize i daje rezultate u roku od pola sata. Dr. Kitić je takođe govorio o robotima koji se već koriste u svetu za berbu, setvu, detekciju i uništavanje korova, kao i za obradu zemljišta. Iako je ova tehnologija još uvek skupa, budućnost poljoprivrede definitivno leži u njenoj primeni.

Izvor: Poljoprivrednik