Naslovna Poljoprivreda Romska porodica Zekić idealan primer izvanrednog poljoprivrednog gazdinstva

Romska porodica Zekić idealan primer izvanrednog poljoprivrednog gazdinstva

179
0

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović obišao je poljoprivredno gazdinstvo porodice Zekić koje se nalazi u Vinarcu. Posetu je Cvetanović obavio u utorak 28. novembra.

Tim povodom, Cvetanović je izjavio da im je veoma zahvalan jer se radi o pripadnicima romske populacije. Zekići su, kako ističe predsednik, pozitivan primer kako jedan složna porodica, vredna i marljiva može da doprinese da se poljoprivreda kao najbitnija grana privrede razvija, a da opet porodica na jedan dobar i kvalitetan način živi.

Foto: Bolja zemlja

„Na jednom hektaru obradive površine proizvode se tikvice, luk, šargarepa, rotkvice, spanać…Imate plastenika i sa ove i sa one strane, kao što vidite. Na ovom jednom hektaru zemlje, nešto je u vlasništvu same porodice Zekić, a nešto je u zakupu. Pritom, delom je ovde je pomogla nemačka agencija Help, sa kojom smo potpisivali ugovore. Tu spada i ova zemlja koju vidite, koja je već pripremljena za obradu. Mladi poljoprivredni proizvođači ovde još razmišljaju koju će poljoprivrednu kulturu tu da zasade sa dostupnih otprilike 2.200 evra. I zato mi je drago da subvencije pomažu ljudima koji su vredni i marljivi. Čak i sa tom malom pomoći mogu da ne samo opstanu kao porodica finansijski, već i da nešto i zarade tom prilikom,“ naglasio je Cvetanović.

Posebno je istakao važnost podmlatka u poljoprivrednoj proizvodnji. Na primeru porodice Zekić, predsednik je izjavio da i pored starijih članova porodice tu su i mladi agrarni proizvođači voljni da nastave tradiciju. Na tome se takođe zahvalio vrednoj porodici iz Vinarca.

Foto: Pixabay

Porodica Zekić složno i hrabro ide napred

Cane Zekić, vlasnik ovog gazdinstva, izjavio je da se njegova porodica aktivno posvećuje poljoprivredi već sedam godina.

„Porodično je gazdinstvo. Robu plasiramo ili na kvantaškoj pijaci, ili Beogradu ili po zadrugama. Proizvodimo razne proizvode, paradajz, krastavac, luk, zelena salata, zavisi od sezone. Sada pripremamo salatu, stići će za nekih dvadesetak dana, posle nje ide krompir. Imamo i plastenik koji smo dobili od nemačke organizacije Help tu ćemo zasaditi rotkvice, ostale plastenike sa mladim kupusom. Šestoro nas je odraslih u porodici koji učestvuju u radu,“ naglasio je Zekić.

Izvor: Rominfomedia