Naslovna Poljoprivreda „Roseljhoznadzor” u Srbiju dolazi zbog pesticida

„Roseljhoznadzor” u Srbiju dolazi zbog pesticida

300
0

Ruska služba za fitosanitarni nadzor „Roseljhoznadzor” izvršiće inspekciju pojedinih srpskih preduzeća zbog pesticida u jabukama i povrću poslatim na rusko tržište.

Predstavnici ruske službe su već 13. novembra održali video sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. „Ruska strana je ranije izrazila zabrinutost srpskoj strani zbog otkrivenog povišenog stepena pesticida u jabukama i zelenim kulturama koje na rusko tržište isporučuje nekoliko srpskih kompanija. S tim u vezi, strane su dogovorile da stručnjaci „Roseljhoznadzora” u okviru radne posete Srbiji (od 20. do 24. novembra) obiću ta preduzeća,“ ističe se u saopštenju zvaničnog sajta službe.

Ruski stručnjaci imaju nameru da se informišu o trenutnom nadzornom sistemu za upotrebu pesticida i agrohemikalija u uzgoju poljoprivrednih proizvoda. Tokom posete, upoznaće se i sa aktivnostima laboratorija koje vrše kontrolu preostalih količina pesticida. Dodaje se da će tokom njihove posete biti organizovane obilaske rasadnika i lokacija gde se roba priprema za izvoz.

Šta je „Roseljhoznadzor“?

Za neupućene, „Roseljkhoznadzor“ je ruska federalna agencija za nadzor u oblasti veterine i fitosanitarnog nadzora. Njeno puno ime je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Ova agencija ima odgovornost za kontrolu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda, hrane za životinje, biljaka, i drugih proizvoda povezanih sa veterinarskim i fitosanitarnim pitanjima. „Roseljkhoznadzor“ igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja životinja, zaštiti biljaka od bolesti i štetočina te obezbeđivanju sigurnosti hrane u Rusiji.

Foto: Pixabay

Pitanje prisustva pesticida u srpskim proizvodima se više puta isticalo ove godine. Podsetićemo da su u Srbiju iz Hrvatske i Slovenije vraćane pošiljke sa breskvama, šljivama i drugim voćem. Prema izveštajima Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom, sporne pošiljke su najčešće sadržale pesticid hlorpirifos koji je u Evropskoj uniji zabranjen. U domaćem agraru, ovaj pesticid se i dalje koristi samo u uzgoju šećerne repe, i to u količinama koje nadležne službe strogo pripisuju. Problem sa hlorpirifosom nije samo srpski, doduše. Početkom meseca, ovaj element se pronašao i u jednoj pošiljci iz Hrvatske namenjenoj za naše tržište.

Izvori: Politika, Roseljkhoznadzor