Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Ruralne zajednice odgovorne prema prirodi“

„Ruralne zajednice odgovorne prema prirodi“

73
0

NVO Porečje iz Vučja u naredna dva meseca realizuje projekat „Ruralne zajednice odgovorne prema prirodi“. Ovo će obaviti u saradnji sa Gradskom upravom za životnu sredinu grada Leskovca.

Prema nekim procenama, preko 40% ukupnog komunalnog otpada završava na divljim deponijama, a njihova prisutnost u Srbiji procenjuje se na oko 5000 lokacija. Ove deponije često nastaju u blizini reka, gradskih trgova i parkova, predstavljajući značajan ekološki izazov i ozbiljnu pretnju zdravlju. Kroz zajedničke napore organizacija građanskog društva, saradnju sa nadležnim institucijama i lokalnim stanovništvom, težimo prevazilaženju aktuelnih problema i unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine.

YouTube Screenshot
Izvor: Živorad Janković

Projekat „Ruralne zajednice odgovorne prema prirodi“ detaljnije

Nešto više o projektu „Ruralne zajednice odgovorne prema prirodi“ razgovarao je za leskovačke medije koordinator istog, Zoran Živković. „U našem gradu je veoma malo lokacija gde bi građani sami mogli da odlažu svoj kabasti

ili električni i elektronski otpad, i to su uglavnom ispostave operatera. Inače, adrese i brojevi reciklažnih centara nisu nigde istaknuti, tako da se do tih informacija veoma teško dolazi. Stoga, ako živite u gradu a želite da bacite svoj pokvareni frižider, veš mašinu, fen ili kompjuter primorani ste da tražite po internetu kako biste došli do broja otkupljivača, operatera, ili da ih date u „staro gvožđe,“ naglasio je Živković.

YouTube Screenshot
Izvor: Živorad Janković

U nastavku izjave, istakao je kako je situacija nešto složenija što se tiče ruralnih područja. U seoskim sredinama ne postoje otkupna mesta ili reciklažna dvorišta. Neki građani odlučuju da svoj krupan komunalni otpad bace u kontejnere. Kada se kontejneri napune, taj otpad se često ostavlja pored kontejnera, što rezultira zagađenjem okoline. S druge strane, većina ruralnog stanovništva odbacuje svoj krupan komunalni otpad u prirodu. Lokacije koje su često izabrane za odlaganje ovog otpada obuhvataju reke, potoke, doline, kao i putem van naselja.

„U mnogim slučajevima komunalni otpad se odvozi na planinu i tamo odlaže. Svedoci smo da su iz godine u godinu građani u našem Gradu sve odgovorniji prema životnoj sredini i spremniji da predaju kućne uređaje na reciklažu. Kao ekološki aktivisti spremni za aktivno uključivanje u rešavanje ovog problema, pokrećemo određene aktivnosti u 5 ruralnih zajednica na teritoriji grada Leskovca. Tražeći adekvatno rešenje upućeni smo na lokalne institucije i naravno kompaniju PVV, koja će biti pozvana da se uključi u rešavanje ovih problema,“ zaključio je Živković.

Izvor: JUGpress

Prethodni tekstProšla godina preteška za ratare
Sledeći tekstVoće nije u opasnosti od januarskih mrazeva