Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sajam studentskog preduzetništva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu

Sajam studentskog preduzetništva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu

118
0

Sajam studentskog preduzetništva na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu je, ističu prisutni i organizatori, mnogo toga. Pre svega, on je ogledalo odlučnosti i opredeljenja akademaca koji stečena znanja primenjuju u praksi. On je šansa njima da uz svoje profesore razvijaju preduzetništvo, da proizvode i ostanu da žive u Srbiji.

Izvor: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Dr. Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, je tokom prezentacije studentskih proizvoda iz oblasti poljoprivrede naglasio podršku resornog sekretarijata događaju koji su organizovali Poljoprivredni fakultet, Studentski parlament i Centar za razvoj karijere.

„Zajednički rad na razvoju preduzetništva u poljoprivredi je zapravo, priča o budućnosti. Naš sekretarijat je to potvrdio jer smo za prethodne tri godine 100 miliona evra u svim oblastima plasirali u Vojvodini. Insistiramo da sve bude u skladu sa propisima a posebno po pitanju zapošljavanja radnika i evidentan je rast broja preduzetnika,“ veli dr Ivanišević.

Izvor: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Šta je Sajam doneo studentima?

Profesor dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta, izjavio je da fakultet pruža potpunu podršku studentima u razvoju preduzetničkih veština tokom studija. „Naš fakultet je jedan od kupaca njihovih proizvoda, pa je to u startu potvrda podrške,“ apostrofirao je dr Tica. „U trendu u kom je zabeležen pad interesa za studije, ne samo u Vojvodini i Srbiji, nego u čitavom regionu, činjenica je da smo prošle školske godine imali 10 odsto više upisanih, a ove, 12 odsto manje. Naši studenti prikazuju ono što su naučili tokom studija a ponosni smo na njihov trud, zalaganje i kvalitet proizvoda.“

Student veterinarske medicine David Nikolić iz Golubinaca prezentovao je proizvodnju sireva koja potiče iz porodičnog biznisa. „Imamo dve krave i 40 koza i sve je naše, kućno i domaće, od hrane za životinje do konačnog proizvoda, mleka i sira. Uključen sam maksimalno, koliko mi to vreme od studija dozvoli, a dobro sam organizovan, tako da mi ne pada teško,“ veli Nikolić.

Izvor: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Jelena Popović iz Bačkog Maglića, inače agroekonomista sa diplomom, predstavila je prirodnu organsku kozmetiku. „Reč je organskoj proizvodnji u našim, domaćim plastenicima i namenjeno je damama,“ ističe ponosno Maglić. Sem nje, na Sajmu se istakao i Nikola Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela. Ovaj apsolvent Poljoprivrednog fakulteta ponudio je pčelinje i proizvode od meda, kao predstavnik treće generacije kućne radinosti njegove porodice.

Izvor: Novosti