Naslovna Poljoprivreda Šakali i divlji psi opasni po domaće životinje

Šakali i divlji psi opasni po domaće životinje

77
0

Divlje zveri često prave problem poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo predatori. Tu su šakali i divlji psi najsvežiji primer. Na brojnim lovištima u Srbiji, pogotovo tokom zimskog perioda, može doći – i često dolazi –  do prekobrojnosti pojedinih životinjskih vrsta. Najveći problem predstavljaju predatori koji ugrožavaju mnoge divlje, ali i domaće životinje. Te brojke pod kontrolom trenutno drže lovci. Prema njihovim rečima, već nekoliko godina najveću opasnost predstavljaju predatori kaninidi, i.e. pomenuti šakali i divlji psi.

Iako se broj predatora u poslednjih nekoliko godina održava na stabilnom nivou, izazov predstavljaju grupisanja tih životinja koja mogu predstavljati pretnju za ostale divlje životinje. Stručnjaci ističu da su trenutno najrizičniji šakali, a kontrolisanje njihovog broja, kao i kod drugih divljih životinja, predstavlja izuzetno težak zadatak.

Image by vladimircech on Freepik

Izvršni direktor za lovstvo JP „Vojvodinašume“ Branislav Stankov prokomentarisao je opasnost od šakala i divljih pasa, konkretno po agrar. „Predatori se sa jedne strane nalaze na obodima naseljenih mesta, u okviru deponija gde se nekontrolisano baca otpad. Sa druge strane, imamo veliki pritisak pre svega šakala na uzgajališta divljači kojih mi u okviru „Vojvodinašume“ imamo 11“

Šta jedu divlji psi i šakali?

Većina predatora u ovim regionima ima raznovrsnu ishranu i nema prirodnog neprijatelja, što dodatno komplikuje situaciju. Lovci trenutno sprovode smanjenje broja šakala i lisica kroz pojedinačne i grupne lovove, koji se obično nastavljaju do kraja marta. Miloš Kunovac iz Lovačkog saveza Vojvodine nadovezao se na ovu temu, dajući sopstveni sud. Konkretno se usredsredio na efektivno proređivanje opasnih divljih životinja.

Photo by G: https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-sitting-jackal-13098813/

„Jedino je lov mogućnost smanjenja broja predatora. Apeluje se na lovce da love šakale, ali isto tako nećemo izvršiti njihovo istrebljenje jer su oni u određenom delu i korisni. Oni kao strvinari jedu crknutu, uginulu divljač i sprečavaju širenja određenih vrsta zaraza,“ apostrofirao je Kunovac.

Osim šakala i lisica, problem predstavljaju i divlji psi koji se često puštaju iz azila u prirodu. Kako su prepušteni sami sebi, često napadaju kako divlje, tako i domaće životinje. Nedavnom modernizacijom tehnike, lov je značajno olakšan lovcima, čime je poboljšan i način kontrole broja divljači.

Izvor: AgroTV