Naslovna Video Šansa za dobru zaradu: Otkrivamo kako da kivano uzgajate na većim površinama!

Šansa za dobru zaradu: Otkrivamo kako da kivano uzgajate na većim površinama!

488
0

Mi imamo sjajne ljude i naši povrtari su navikli na novitete. Ako se pojavi neka nova kultura i ako ima kome da se proda ako imalo ima šanse da mi to proizvedemo u našim klimatskim uslovima, naći će se sposobni ljudi koji će to uraditi.

Egzotična afrička biljka raste „kao luda“ u Srbiji – a zlata vredi! (VIDEO)

Emisija „Bolja zemlja“ je prvi put snimala prošle godine kod Lazarova iz Vršca prilog o kivan. Samo godinu dana kasnije, Brzaković Nemanja, doktor nauka, momak koji je odgojen u poljoprivednoj porodici, odlično obavešten ne samo o voćarstvu, što mu je specijalnost nego i o povrtarstvu što je porodični posao, je već zapatio značajne površine pod kivanom i ima plan i ideju šta sa time.

RASPISAN JAVNI KONKURS: Evo kako da dođete do sredstava za proizvodnju rakije!

Pre kivana ipak nešto domaće, a to je keleraba. Često zanemarivana kupusnjača ali veoma zanimljiva za povrtare koji znaju da je proizvode za zimu jer je zdrava, fantastična, izvor vlakana minerala i vitamina preko zime za potrošače, a istovremeno može da bude i zanimljiva za povrtare jer nije zahtevna.

mast. inž. Nemanja Brzaković, stručnjak i povrtar

– Keleraba je posađena kao međukultura – kaže Nemanja Brzaković. – Ovde je prethodni usev bio paradajz, u zimskom periodu salata.

– Ovo je treća kultura na istoj površini ove godine. Nije đubrena ništa. Ona koristi hranivo koje je ostalo od paradajza i salate. Nije ničim tretirana, a opet je kvalitetna i pred berbu.

– Nakon kelerabe dolazi salata koja je četvrta kultura za ovu godinu na istom zemljištu i to je maksimalna iskoriščenost – zaključuje on.

Nemanja Brzaović je potom objasnio kako je spremio kelerabu za sadnju i koliko ona može da bude dobar izvor prihoda, što možete pogledati na snimku ispod.

Brzaović je objasnio i koliko je keleraba dobra za organizam i da je, pored neosporne hranjive vrednosti i činjenice da može da se daje i bebama ona i pravi čistač organizma od svih loših materija.

Kada smo kod čišćenja postoji jedno još zanimljivije povrće koje je Brzaković usvojio što se tiče uzgoja, i to na otvorenom, a koje se jede kao voće.

Hladan tuš za poljoprivrednike: Država poništila ove konkurse!

To je kivano, severnoafrička biljka, koju je on prvi put uzgojio ove godine. To je nova biljka, veoma zaniljiva, ako ste prehladjeni i zapušen vam je nos probajte da pojedete dva pa će te videti o čemu se radi. U suštini, radi se o porodici kukrubitace, dakle nešto izmedju tikve i krastavca i raste u prirodi u pustinji Kalahari. Zato što raste u pustinji kivano je i tako bodljikav kako ga ne bi jele životinje. Ukus mu je nešto izmedju dinje i banane, baš egzotičan.

Nemanja je sa ekipom „Bolje zemlje“ podelio iskustva kako se kivano gaji na foliji i masovno. Takođe je objasnio i koliko može biti dobar izvor zarade.

Više o tome pogledajte na snimku ispod…