Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Savet stručnjaka: Kako najbolje zaštiti sobno cveće od bolesti i štetočina

Savet stručnjaka: Kako najbolje zaštiti sobno cveće od bolesti i štetočina

Negovano, lepo i zdravo sobno cveće donosi posebnu čar i ukras svakom domu.

830
0
Foto: Pixabay

Jedinstven ukras doma je sobno cveće, zato je važno da biljkama koje čuvamo obezbedimo sve potrebne uslove kako bi se lepo razvijale i rasle. Nekada se desi da i pored sve brige, nege biljke obole. 

Kako je početak proleća, pravo je vreme da biljke presadite i da ih prihranite kako bi mogle pravilno da se razvijaju. Savetnica Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije Zvezdana Jovanović objašnjava kako najbolje negovati sobno cveće.

Kvalitetna nega

“Kod nege i zaštite sobnog cveća potrebno je primeniti određene mere kako bi biljke bile zdrave i otporne. Poželjno je stalno pratiti nivo vlažnosti, a količinu zalivanja prilagoditi potrebama sobnih biljaka. Tokom hladnijih dana, biljke automatski redukuju potrošnju vode zbog usporavanja svih fizioloških procesa. Kod prekomernog vlaženja postoji veća mogućnost pojave truljenja korena. U ovo godišnje doba, na početku proleće preporučuje se presađivanje biljaka” kaže naša sagovornica.

Foto: Pixabay

Prilikom presađivanja biljaka neophodno je ukloniti oštećene i osušene listove. 

“Stabljike i korenje biljaka treba kontrolisati kako bi ustanovili da li ih je napala trulež, jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procenimo potrošnju vode. Ako se ova bolest pojavi poželjno korišćenje nekog fungicida sa botriticidnim delovanjem. Potrebno je odstraniti svaki osušen ili uveo list i cvet jer predstavljaju potencijalnu opasnost od bolesti koju prouzrokuje upravo siva trulež. Na ovo oboljenje su osetljive pre svega afričke ljubičice (Saintpaulia) i ciklama” objašnjava Zvezdana Jovanović.

Bolesti sprečiti na vreme 

Prema rečima naše sagovornice i pored dobre nege, preventivna zaštita fungicidima je bolje rešenje od čekanja da se infekcija pojavi.

“Biljke treba preventivno kontrolisati od napada grinja, bele leptiraste i štitaste vaši. Belim lisnim vašima i grinjama odgovaraju topli i suvi uslovi, a naročito im pogoduje centralno grejanje. Pošto prolaze kroz nekoliko razvojnih faza – od jaja, preko larve do odrasle jedinke – njihovo suzbijanje je mnogo teže i zato je preventivni pristup najznačajniji. Veliki problem mogu da budu i mušice, ovi sitni insekti polažu jaja na površinu supstrata, larve kasnije žive od materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korenje. Njihovu pojava je učestalija ukoliko je povećana vlažnost supstrata, odnosno, ako se pretera sa zalivanjem” objašnjava Jovanović.

Foto: Pixabay

Ukoliko se desi da bolest napadne biljku, obolele delove treba oprezno ukloniti. Važno je da bolesne biljke sklonite na neko drugo mesto, kako bi sprečili širenje zaraze na ostalo sobno cveće. Nekada je bolje zaraženu biljku uništiti, jer na taj način sprečavate da ona postane izvor zaraze. 

Ako vaše biljke pravilno negujete i čuvate, sigurno će biti zaštićene od bolesti i štetočina i dugo će krasiti vaš dom.