Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Savet stručnjaka: Nega jaradi odmah po rođenju

Savet stručnjaka: Nega jaradi odmah po rođenju

Neposredno po rođenju izuzetno je važno da jare posisa prvo majčino mleko, poznato kao kolostrum.

771
0
Foto: Pixabay

Uzgoj koza može biti zanimljiv, ali itekako zahtevan posao, pogotovu ako imate i jariće. Važno je za početak da se dobro informišete o njima, proučite njihovo ponašanje, kako bi trebalo da se hrane da bi bilo što zdraviji.

Foto: Pixabay

Diplomirani inženjer Zoran Nikolić, ujedno i savetnik PSSS-a u Pirotu napominje da je neposredno po rođenju izuzetno važno da jare posisa prvo majčino mleko, poznato kao kolostrum.

“To je zato što kolostrum sadrži pre svega antitela koja su  veoma  bitna  u  odbrani  mladog organizma od infekcija i bolesti a uz to je i bogat izvor svih važnih hranljivih materija, počev od  gradivnih koje čine proteini, zatim masti i ugljenih hidrata koje predstavljaju energetsku komponentu, pa  do  neophodnih  makro  i  mikro elemenata kao i čitavog niza vitamina. Takođe  je  važan  za  čišćenje  creva od zaostalog  sadržaja  formiranog  dok  je mladunče bilo u majci a iza toga i za uspostavljanje  varenja  kod  novorođene jedinke”, navodi Nikolić.

Foto: Pixabay

Koliko je važno da jare što pre po  rođenju  dobije  prve  količine kolostruma pokazuje podatak da vrednost kolostruma, odnosno efikasnost usvajanja zaštitnih materija naglo opada 12 sati po rođenju, a potpuno izostaje posle 24 sata.

“Veliki  broj  ispitivanja  ali  i praksa ukazuju na to da je preko potrebno uzimanje kolostruma  u  prvih  10  sati života. Mladunci koji ne konzumiraju kolostrum  u  prvih 24  časa  u  najvećem broju slučajeva uginjavaju veoma brzo zbog odsustva zaštite”, ističe Nikolić.

On dodaje da se dešava da iz raznih razloga  koza  nema  kolostrum za novorođeno jare. Takva situacija se može prevazići preuzimanjem  kolostruma od druge koze koja se ojarila u približno istom  periodu  ili  da  se  koristi namenski  zamrznut  kolostrumuzet  od zdravih koza kod kojih je porođaj protekao normalno.

“Zamrznuti kolostrum može da se čuva i upotrebljvado godinu dana. Odmrzavanje  je na  temperaturi  od  40 stepeni Celzijusa vodeći računa da se prilikom odmrzavanja posuda sa kolostrumom ne izlaže direktno izvoru toplote, jer bi se time uništio postojeći imunoglobulin i uz to smanjila njegova hranljiva vrednost. Preporučljivo je da se pre postupka odmrzavanja procene potrebe u kolostrumu koje će biti odmah iskorišćene tj. da se ne odmrzava celokupna raspoloživa količina kolostruma ako se neće odmah upotrebiti. Kao rešenje može se upotrebiti i mleko krave koje se energergetski i proteinski obogati dodatkom 2-3 sveže razmućena jajeta”, ističe Nikolić.

Foto: Pixabay

Ukoliko se jarad drži odvojeno od majke, onda se ishrana novorođenčadi organizuje tako da se u prvih nedelju dana napajanje obavlja 5-6 putadnevno, a svake naredne nedelje broj se smanjuje za jedan do dva u odnosu na predhodnu nedelju.

“Primenom ovakvog sistema napajanja jare prvog dana dobija 0.5 litara mleka, ili oko 100 ml po jednom napajanju, drugog dana 0.7 litara ili 150 ml po napajanju, dok trećeg dana pa do kraja prve nedelje života dobija 0.8 litara. Posle prve nedelje se povećava količina mleka na 1-1.2 litara mleka i smanjuje učestalost napajanja. Napajanja može biti i zamena za mleko sa 22-25 odsto sirovih proteina.U prvoj nedelji neophodno  je da  temperatura  pripremljene zamene za mleko  rastvorene  u vodi  bude približno 38 stepeni, a kasnije se može smanjivati u zavisnosti od temperature prostorije u kojoj životinje borave”, navodi Nikolić.