Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Saveti stručnjaka: Ako čuvate ovce, morate im održavati higijenu papaka, a evo...

Saveti stručnjaka: Ako čuvate ovce, morate im održavati higijenu papaka, a evo i na koji način

Prilikom orezivanja papaka važno je voditi računa da se orezivanje vrši na jednom mestu i obavezno spale rožnati delovi. Poželjno je ako mogućnosti dozvoljavaju da se promeni pašnjak i da se redovno vrši izđubravanje ovčarnika i dezinfekcija poda i dezinfekcija papaka.

704
0
Foto:Pixabay

Nije dovoljno samo da životinji koju čuvate pružite kvalitetnu ishranu i proctor u kome će da spava, važno je i negovati je. Ovo važi za sve životinje koje se čuvaju na selu, a među njima su i ovce. Stručnjaci napominju da je higijena papaka kod njih itekako važna, jer jer može doći do raznih patoloških pojava koje nepovoljno utiču na čitav životinjski organizam.

“Papci ovaca su veoma osetljivi prema nepovoljnim uslovima spoljašnje sredine. Ako se ovce kreću po blatnjavim i vlažnim terenima ili su smeštene na vlažnim podovima i vlažnoj prostirci, dolazi do toga da se papci slabo troše što se manifestuje prerastanjem ili oboljenjem papaka. Ovce se u takvom stanju teško kreću, veći deo vremena leže, nerado uzimaju hranu i mršave. Zato ,papke ovaca treba češće kontrolisati i čistiti od đubreta i drugih nečistoća, orezivati papke i voditi računa da se ovce duže vreme ne kreću po blatnjavim terenima, a u ovčarnicima da imaju uvek na podu čistu i suvu slamu”, navodi diplomirani inženjer Predrag Jokić, ujedno i savetodavac PSSS u Valjevu.

Prema njegovim rečima da bi smo znali kada i da li treba vršiti orezivanje papaka najbolje je redovno pratiti rast papaka i način kako se ovce kreću. Ukoliko se recimo ovce otežano kreću, veći deo vremena leže, nerado uzimaju hranu treba vršiti orezivanje papaka.

Foto: Pixabay

“Pri orezivanju papaka treba izbegavati toplo vreme, visoku bremenitost i druge stresne uslove. Druge poslove u vezi sa stadom kao što su striža i tretiranje protiv endoparazita mogu se uraditi kad i orezivanje papaka”, kaže Jokić.

Alati koji su potrebni za orezivanje jesu nož i makaze za papke. On savetuje da je prilikom orezivanja papaka potrebno nogu živorinje držati čvrsto, papak očistiti od blata i balege, pogledati da li ima znakova truljenja, da li miriše, koje je boje.

Foto: Pixabay

“Nožem se očisti sva nečistoća iz papka i vodi računa da se ne zađe preduboko, već samo koliko je zahvaćeno, zatim ide orezivanje oko ivica, seku se mali komadići. U koliko papak u zadnjem delu dohvata tlo, treba ga iseći. Za dezinfekciju papka mogu se koristiti: Formalin 5-10 % Bakar sulfat 10- 20 % Cink sulfat 10-20 % Formalin i bakar sulfat koriste se kao rastvor nakon obrade papaka 2-3 minuta. Postupak ponoviti nakon 2-4 nedelje”, objašnjava sagovornik.

Prilikom orezivanja papaka važno je voditi računa da se orezivanje vrši na jednom mestu i obavezno spale rožnati delovi. Poželjno je ako mogućnosti dozvoljavaju da se promeni pašnjak i da se redovno vrši izđubravanje ovčarnika i dezinfekcija poda i dezinfekcija papaka.