Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Savići su sve sami uradili, a tek kada vidite kako su prepravili...

Savići su sve sami uradili, a tek kada vidite kako su prepravili Rakovicu 65!

369
0

Šta je najdragoceniji Resurs poljoprivrednika u centralnoj srbiji – snalažljivost i da nije toga, davno bi propali.

Savić mlađi, naš sjajni poljoprivrednik, silom prilika je bio primoran da od Rakovice 65, napravi, novi, jači i bolji traktor. I to do te mere da više to i nema nešto puno veze osim šasije i menjača sa pravom Rakovicom.

Prskanje na crno prvi i najvažniji korak u proizvodnji suncokreta

Primer porodice Saviće je primer kako se opastaje na selu i kako od poljoprivrede ali uz puno odricanja i umeća može da se živi.

Života sa svojim sinom obradjuje oko 50 hektara zemlje. Sve štale su prepune, što krava koje se muzu, što junadi, junica teladi.

Ceo ciklus je zatvoren od njive do mleka kao finalnog proizvoda i Savići svaku komponentu, sem premiksa na farmi, proizvode samostalno.

Zaštita koštičavih voćnih vrsta

Zanimljivo kada smo kod ishrane je to seno od zobi, to je način da imate dve žetve godišnje u ovim krajevima. Čim zob isklasa, ona je hranjiva i ima više proteina od recimo sena, plus mlada stablika je svarljivija. Zob koja se pokosi nemože da se meri sa lucerkom, ali je opet sjana stvar.

– Trenutno imam preko 20 krava – kaže Života Savić. – Predajem oko 500 litara mleka svaki drugi dan.

Potom je objasnio kako hranu za krave proizvodi sam.

To kada sve proizvodite sami za krave ima i mana i prednosti. Mana je što to ne znači da će te uvek zaraditi, ali prednost je što kada je godina ovakva, kada je cena sačme otišla nebu pred oblake, a mada IMLEK recimo, to je važno da istaknemo nije smanjio otkupnu cenu mleka, ali mnoge druge mlekare, neopravdano jesu. Ne vidimo da je pala cena mleka u prodavnicama, ali može im se.

Ovakvih godina, to je odlično – jer Savić ne zavisi od nikoga. Zanimljivo je da on soju čak ni ne obezmašćuje za krave, što bi možda mogao da radi, nego daje celo zrno soje , dakle i proteine i masti ali ide sa manjom količinom tipa 5% u obroku. Krave su prosečno mlečne ali zato je masna jedinica , savršena.

Još jedna dobra stvar koja polako nestaje u Srbiji, a to je kukruz ali u klipu. Za životinju je uvek ukusniji, prirodno sušeni kukuruz. Neko će reći, „pa zar moramo da razmišljamo o tome šta je ukusno za krave?“ – ako želite dobru konzumaciju, morate. Veštački sušeni kuruiz je relanost industrije stočne hrane, ali ipak , ako ste poljoprivrednik, nema ništa bolje od čardaka.

Kozarstvo je isplativo: Kako da dobro zaradite na njemu?

Života je apsolutno siguran da je hrana koju on sam proizvodi jeftinija i bolja od one koja može da se kupi.

Kada smo kod onoga što je bolje kada sam uradiš, dolazimo do te čuvene Rakovice 65. Živojinov sin, Miroslav Savić je izvanredno talentovan mladi mehaničar.

On je izvršio takav remont i preradu Rakovice da tu više ne može da se govori o istom traktoru. Šta je i kako Miroslav uradio, pogledajte i sami na snimku ispod