Naslovna Poljoprivreda Sečanj: lokalni fond za razvoj poljoprivrede (daju pare)

Sečanj: lokalni fond za razvoj poljoprivrede (daju pare)

121
0

Opština Sečanj, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj-Banat, potpisali su ugovor o saradnji. Dotičnim dokumentom je zvanično osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje u ovoj opštini.

Sečanj u znaku progresa – paorsko-poljoprivrednog progresa, pride

Opština Sečanj se pridružila grupi od 17 drugih opština koje su takođe ove godine osnovale Lokalni fond za razvoj poljoprivrede. Ovo osnivanje podržao je Projekat „Velika mala privreda“, finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i sproveden od strane ACDI/VOCA. Cilj Fonda je pružanje dugoročne podrške poljoprivrednicima kroz beskamatne finansijske pozajmice za unapređenje proizvodnje.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

„Opština Sečanj je svojom politikom ruralnog razvoj definisala poljoprivredu kao prioritetnu osnovu razvoja opštine, te smo iz tog razloga rešili da pokrenemo projekat Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za pomoć poljoprivrednicima,“ veli Nebojša Meljanac, predsednik opštine.

U nastavku izjave, istakao je važnost ovog poduhvata. „Osnivanje Fonda je jedna od mera gde smo zajedničkim snagama pokušali da nađemo način da našim poljoprivrednicima omogućimo podsticajna sredstva i na taj način podržimo razvoj, prvenstveno, malih poljoprivrednih gazdinstava, jer smo svesni da se mali poljoprivrednici često moraju oslanjati na vlastita sredstva za ulaganje u proizvodnju, jer imaju otežan pristup komercijalnim kreditima“, rekao je Meljanac.

Izvor: Shutterstock/librakv

Šta se sve može očekivati od fonda u Sečnju?

Fond će pružiti podsticajna sredstva u vrednosti od 3 miliona dinara za unapređenje poljoprivrede, a regionalna agencija RCR Banat će biti odgovorna za upravljanje tim sredstvima i aktivnostima Fonda. Dejan Nenadović, predstavnik Regionalnog centra za društveno ekonomski razvoj – Banat, je o tome dodao par reči.

„Sredstva iz Fonda će se odobravati za nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju i nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda“, istakao je Nenadović. „Korisnici podsticajnih sredstava sa teritorije opštine Sečanj će imati obavezu da nakon određenog vremena, a u skladu sa Javnim pozivom, sredstva vrate u Fond bez kamate i drugih troškova“.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Beskamatna sredstva iz fonda će biti dostupna putem Konkursa koji će biti objavljen tokom aprila, omogućavajući poljoprivrednicima pristup investicijama u projekte koji poboljšavaju kvalitet i obim proizvodnje. Na ovo se osvrnuo i Slobodan Branković, menadžer za razvoj malih i srednjih preduzeća projekta Velika mala privreda.

„USAID je pokrenuo ovaj model finansiranja 2020. kako bi mala gazdinstva na jednostavan i transparentan način dolazila do finansijskih sredstava za unapređenje proizvodnje. To što ih je do danas osnovano ukupno 18, puno govori o uspehu njegove primene za koji je ključna saradnja sa lokalnim opštinama i razvojnim agencijama. Do sada su 264 poljoprivrednika dobili beskamatne pozajmice, a u planu je osnivanje još pet ovakvih fondova širom Srbije u naredne tri godine“, naglasio je.

Izvor: Shutterstock/librakv

Sečanj samo jedna od mnogih stanica uspeha

Pored Sečnja, Fondovi za unapređenje poljoprivrede i proizvodnje hrane su osnovani i u

 • Čajetini
 • Vranju
 • Prijepolju
 • Svrljigu
 • Ražnju
 • Užicu
 • Dimitrovgradu
 • Brusu
 • Velikom Gradištu
 • Novom Pazaru
 • Vlasotincu
 • Novoj Crnji
 • Velikoj Plani
 • Sjenici
 • Tutinu
 • Lebanu
 • Aranđelovcu.

Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac, obratio se medijima. Izjavio je da je osnivanje Fonda u Sečnju rezultat nastavka dobre saradnje sa Regionalnim centrom za društveno ekonomski razvoj-Banat. On je naglasio da je ovo drugi po redu Fond osnovan u Vojvodini, nakon Nove Crnje, te da se nada da će i druge opštine uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu.

U aprilu će biti objavljen konkurs namenjen podršci pojedincima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Nakon toga, biće organizovana informativna sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz Fonda.

Izvor: Poljoprivrednik