Naslovna Poljoprivreda Sednica, bagremovi, prve trešnje, zaštita malina: vesti iza podneva

Sednica, bagremovi, prve trešnje, zaštita malina: vesti iza podneva

125
0

Koja se sednica održala u Kikindi (i o čemu je sednica bila)? I kakve to novine ima kad su u pitanju bagremovi, trešnje i maline? Pogledajmo.

Image by Kreingkrai Luangchaipreeda from Pixabay

Sednica Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja

U prostorijama Regionalne privredne komore Severnobanatskog upravnog okruga održana je sednica Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja, u saradnji sa Poslovnim udruženjem za živinarstvo „Zajednica živinara“ Srbija. Na sednici je prisustvovalo više od 25 predstavnika proizvođača živinskog mesa i jaja, kao i doktora veterinarske medicine sa područja Severnobanatskog upravnog okruga.

Govornici, uključujući Nenada Budimovića, sekretara udruženja za stočarstvo i stočarske proizvode PKS, Sanju Čelebićanin, predsednicu Poslovnog udruženja za živinarstvo „Zajednica živinara“ Srbija, i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Novaka Kovačevića, šefa odseka Veterinarske inspekcije Srednjobanatskog upravnog okruga, izneli su informacije o zakonskim obavezama vezanim za uzgoj i držanje živine, merama za zaštitu proizvodnje, informisanju potrošača i drugim temama od značaja za proizvođače i proizvodnju živinskog mesa i jaja u Srbiji.

Image by Helga Kattinger from Pixabay

Zasađeni novi bagremovi

U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Gradska opština Zemun je realizovala akciju pošumljavanja u naselju Ugrinovci, sadivši 50 stabala bagrema. Prethodno su u Ugrinovcima već formirani drvoredi duž četiri ulice, obuhvatajući 330 stabala platana. Takođe, u saradnji sa Javnim preduzećem „Srbijašume”, stabla platana i poljskog jasena su posađena u dvorištu Osnovne škole „Stanko Marić”.

Zemun se ističe kao druga opština po broju stabala u Beogradu, odmah iza Novog Beograda, sa 16 odsto ukupnog broja drvorednih stabala na području prestonice.

Photo by Sneha Cecil on Unsplash

Propisna zaštita malina u ovom periodu

Zasadi malina se trenutno nalaze u različitim fazama razvoja, zavisno od lokaliteta i sorte, s pojedinačnim cvetnim pupoljcima koji su još uvek zatvoreni (BBCH 56-57). Nepredvidljivo vreme s padavinama može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane uzročnika bolesti kestenjaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium).

PIS Srbija savetuje proizvođačima da, čim vremenske prilike to dozvole, primene fungicid Teatar plus (aktivne materije azoksistrobin+difenokonazol) u količini od 0,75-1 l/ha.

teatar plus

Takođe, treba obratiti pažnju na prisustvo biljnih vaši (Aphididae) u malinjacima, jer su trenutni uslovi veoma povoljni za njihov razvoj. Budući da će maline uskoro ući u fazu cvetanja, primena insekticida može biti ograničena. U slučaju prisustva biljnih vaši u zasadima malina, preporučuje se primena insekticida koji sadrže acetamiprid ili lambda-cihalotrin.

Prve trešnje ove sezone

U Jagodini su se pojavili prvi plodovi trešanja (Fotografije: J. M). Iako je običaj da se uživa u slatkim trešnjama oko Đurđevdana, u Jagodini već sada možete pronaći prve sočne plodove ove voćke.

Foto: Pixabay

Berba trešanja u Jagodini počela je gotovo dve nedelje ranije nego što je uobičajeno. Stanovnici ovog grada beru trešnje i iznose ih na pijacu. Neke domaćice već pripremaju posude, tegle i flaše za pravljenje džema i rakije od trešanja. Naravno, deca se raduju penjanju po granama, berbi i probanju plodova. Takođe, neki domaćini planiraju da zamrznu trešnje kako bi uživali u njima i tokom zime. Stariji među sugrađanima diskutuju o tome čija trešnja je prva rodila, koja je lepša, ukusnija ili slađa.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3), Politika