Naslovna Poljoprivreda Setva laganim korakom napred: nabavka đubriva ne preterano sigurna

Setva laganim korakom napred: nabavka đubriva ne preterano sigurna

49
0

Prolećna setva, odnosno pripreme za istu, se polako kristališe. Deo vojvođanskih paora već je počeo da svoju zemlju obogaćuje usevima. Međutim, nije baš sve kako treba, što upravo ti paori vele.

Konkretnu izjavu o stanju dao je za medije ratar Miroslav Matković. Kako je apostrofirao, trenutno je otežana nabavka veštačkog đubriva zbog poskupljenja. To, kao i manjak kiše, neke poljoprivrednike dovodi u situaciju da setvu nakratko odlože.

„Priprema za setvu je gotova,“ veli Matković. „Poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti prošle nedelje su bacili veštačko đubrivo i zatvorili tu poslednju brazdu, time i pripremu. Deo poljoprivrednika neće biti u mogućnosti da baci veštak, zato što je, pred samu setvu, prošle nedelje poskupelo“.

Izvor: Shutterstock/weha

Kome setva, kome kakva kletva?

Kad je sama setva u pitanju, noćas je u okolini Subotice padala kiša. Kako Matković veli, i oni su danas uglavnom započeli setvu svojih kultura. „Pretpostavljam da će uskoro početi i ostali u okruženju, dosta poljoprivrednika čeka da bude kiša, optimalna bi bila od 10 do 20 litara. Što se tiče kultura, kod nas su zasejani kukuruz, soja i pšenica, kao i suncokret, od kog sam ja lično odustao. U tome ne vidim nikakav profit, jer su uljare izašle sa niskom otkupnom cenom od nekih 40 dinara,“ apostrofirao je.

Matković izjavljuje da uljare nisu pokazale interesovanje da podrže poljoprivrednike u sejanju suncokreta, uprkos njihovim izjavama o viškovima ulja i suncokreta. On je apelovao na uljare da preduzmu nešto u vezi s tim. Izrazio je čuđenje što nisu podstakle setvu suncokreta ili korišćenje veštačkog đubriva. Naglasio je da prinos zavisi od pravilne primene tehnologije.

Image by Freepik

Jesu li to uljare, ili kakve jajare?

Matković je izjavio da je primetno da se mnoga hemijska sredstva koja su bila dozvoljena za tretiranje useva povukla s tržišta.

Govoreći o saradnji s pčelarima u vezi s bezbednošću pčela, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice istakao je da koriste samo sredstva koja su dozvoljena. Naglasio je da, bez obzira na „zelenu agendu“, uvek se trude da hrana bude zdrava, kao i okolina. Dodao je da intenzivno sarađuju s udruženjima pčelara u okolini.

Izvor: Fertilizers.bgu zvanični Instagram nalog

Na pitanje o budućnosti ratarske proizvodnje, Matković je istakao da ne može da se izdvoji nijedna perspektivna kultura, ali je naglasio da bi mogli da slede primer Nemačke u uzgoju konoplje. Pritom je ocenio da bi trebalo da se ugledamo na Nemačku u gajenju konoplje, s obzirom na preplavljenost tržišta robom i viškovima. Kritikovao je nadležno ministarstvo zbog viškova koji su se stvorili pre dve godine.

Izvor: 24 Sedam