Naslovna Poljoprivreda Setva rasada kasnila u Aleksandrovcu

Setva rasada kasnila u Aleksandrovcu

77
0

Snežana Stošić, iz sela Aleksandrovac kod Vranja, je više puta odlagala setvu rasada za proizvodnju ranog paradajza, paprike i krastavca u plastenicima. Ovo je uradila, naglasila je, zbog niskih temperatura, koje su se tokom dana i noći spuštale do -10°C.

Foto: printscreen Youtube

Planira, međutim, da to obavi u ovom periodu jer su se stvorili odgovarajući uslovi. Sa svojim sinom Predragom, očistila je plastenik, kontejnere i pripremila sijalice za zagrevanje unutar plastenika, u slučaju da dođe do naglog pada temperature ili pojave mraza. Takođe je pripremila treset kako bi napunila ćelije kontejnera, stavljajući po jednu semenku u svaku, nakon što svaku ćeliju ispuni do vrha i čvrsto je sabije.

„Svaka semenka mora da se poseje plitko, a zatim lagano pokrije supstratom,“ veli ona. „Posle toga mora pažljivo da se zalije posejano seme, kako se ne bi našlo na površini.“

Foto: Pixabay

Setva rasada (i kako je obaviti propisno)

Stošić najavljuje da će se postarati da zasejanom semenu tokom klijanja i rasta obezbedi dovoljno svetlosti, odgovarajuću temperaturu i vlagu kako bi koren mogao neometano da se razvija bez bolesti. Nakon nekoliko nedelja, planira i da počne s prihranjivanjem.

Prema njenim rečoima, ona će se postarati da zasejanom semenu tokom klijanja i rasta obezbedi dovoljno svetlosti, odgovarajuću temperaturu i vlagu kako bi koren mogao neometano da se razvija bez bolesti. Nakon nekoliko nedelja, planira i da počne s prihranjivanjem.

Ona naglašava da je pre rasađivanja potrebno omogućiti rasadu da se osuši, sniziti temperaturu u rasadniku. Ističe pritom da, od kada su počeli primenjivati poseban uzgoj krastavaca u plasteniku, tokom cele proizvodne sezone, od prvih zasađenih korenova, prodaju plodove od 1. maja pa sve do 1. novembra. Takav način uzgoja značajno olakšava njihovo bavljenje ranom povrtarskom proizvodnjom.

Situacija ista i sa paprikom

Naša sagovornica naglašava da je situacija u plasteniku gotovo ista i sa paprikom varadinkom, koja je izuzetna za pripremu ajvara, ljutom fortesom i leskovačkom belom dugom. Kupci često kupuju ovu vrstu paprike za prženje i kiseljenje.

zastita u rasadima

„Prošle godine je paprika toliko rodila da nismo stigli da je svu oberemo, pa smo je zbog toga za berbu imali do prvog decembra”, ističe ona. „Moramo dodatno da poradimo na stvaranju boljih uslova za uzgoj pink roze paradajza, kako bi i od njega dobili veće prinose.“

Ona nema sumnje u to, jer ima punu podršku svog sina i snaje. Bez njihove pomoći, ne bi bila u mogućnosti da održi tako visok nivo rane povrtarske proizvodnje. Sa njihovom podrškom, ona je u plastenicima uspešno uzgajala zelenu salatu, spanać i mladi crni luk. Sin Predrag je odgovoran za prodaju ovih proizvoda na pijaci od jeseni do proleća. Tokom proteklih godina uspeo je da stvori brojne stalne kupce. Proizvodi sa njegove tezge redovno prolaze analizu. To je jedan od razloga zbog kojih im kupci već godinama ukazuju veliko poverenje.

Izvor: Dobro jutro