Naslovna Poljoprivreda Setva u Bečeju krenula: biće kukuruza (možda?)

Setva u Bečeju krenula: biće kukuruza (možda?)

59
0

Setva kukuruza u opštini Bečej ove godine krenula je nešto ranije, onako kada je posmatramo kalendarski. Međutim, krenula je shodno vremenskim prilikama koje diktiraju sve poslove u poljoprivredi. Sada je pravo vreme za to, smatraju bečejski poljoprivrednici onako muški.

kukurz setva
kukurz setva

Jedan od njih je Nandor Kovač, koji je početkom aprila započeo sejanje kukuruza na parceli koju je temeljno pripremio. Smatra da je trenutak za setvu savršen jer je temperatura zemljišta dostigla 14°C. Pored toga, prethodno je uneo veštačko đubrivo, a zbog dovoljne vlažnosti zemlje usled blagih padavina, stvoreni su optimalni uslovi za razvoj semena koje bi trebalo da dobije potrebnu energiju za kvalitetno nicanje.

„Kada je u pitanju sklop setve, odlučio sam se da sejem ređe u razmaku od 21,5 do 22 centimetra. Ne znamo kakve će biti žege. Momentalno vlage imamo i žurili smo da posejemo kukuruz kako nas kasnije ne bi zadesilo neko nevreme. Sejem na dubini od 5,5 centimetara i nadam se da će ovo toplo vreme učiniti svoje. Činjenica je da vetar duva, ali ne bi trebalo da isuši zemljište jer će biti još padavina“, veli Kovač.

Fotografija, izvor: Agroklub

Setva poranila, paori spremni

U nastavku izjave, Kovač napominje da su njegovi prijatelji poljoprivrednici počeli sa setvom kukuruza još krajem marta. Kako ističe, odlučio se da ne obavlja dodatnu pripremu zemljišta pre same setve kako bi izbegao dodatno isušivanje zemlje. Paralelno sa setvom, Kovač takođe vrši valjanje zemlje kako bi se izbeglo zadržavanje vazduha.

„Nadam se da će država ispuniti obećanje i subvencionisati nabavku semena, kao što je to bio slučaj sa podsticajima za osnovnu biljnu proizvodnju u visini od 18.000 dinara po hektaru. Mnogim paorima je potrebna pomoć, nemaju nafte niti novca za ulaganje, zato će subvencije za semena i te kako dobro doći. Nadamo se da će priznati deklarisana semena kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe, a u tom slučaju bićemo u daleko boljoj situaciji,“ veli on.

Image by Алексей Громов from Pixabay

Šećerna repa na njegovim poljima već dobro nikne, a na nekim mestima već se mogu videti i redovi. Planirao je da prska usev i zaštiti ga od bolesti, ali vetar je otežao uslove za te aktivnosti. Srećom, nije primetio prisustvo repine pipe, koja obično izlazi tokom nicanja i ranog razvoja klijanaca.

„Posejao sam više šećerne repe nego prošle godine, kada je ova kultura bila veoma isplativa. Čuo sam da će sada biti bolja cena i za uljanu repicu, a pitanje je kakva će situacija biti sa žitaricama, jer je na berzi cena na malo počela da skače i da je porasla potražnja. Cene za pšenicu, kukuruz i ječam su mizerne,“ lamentira Kovač.

Image by Tapani Hellman from Pixabay

Uz sve ostale obaveze na polju, obavio je i tretiranje pšenice radi zaštite od bolesti. Ističe da ima mnogo posla u ovom periodu, ali naglašava važnost obavljanja svih zadataka na vreme kako bi kasnije mogao očekivati pozitivne rezultate.

Izvor: Dobro jutro