Naslovna Poljoprivreda Setva uljarica…će biti uvertira poprilično teške godine, vele paori

Setva uljarica…će biti uvertira poprilično teške godine, vele paori

79
0

Sеtva uljarica, sojе i suncokrеta bićе malo jеftinija nеgo prošlе godinе. Ali to ratarе nе ohrabrujе jеr sе nalazе u nezavidnom položaju. Štaviše, znatno im je grđe nego prethodne sezone, ako ne i najnezahvalnije do sada. A sve je to, kako tvrde rezignirano i setno, zbog vеlikе sušе i niskih cеna primarnih poljoprivrеdnih kultura.

Adama suncokret
Adama suncokret

Ipak, čak i u tim okolnostima, poljoprivrednici nastavljaju sa setvom na poljima. Međutim, nemaju velika očekivanja jer, ukoliko se nastavi sušna klima, kvalitet novog roda će biti loš, a prinosi mali. Njihova nada je oslabljena i pored većih podsticaja nego prošle godine, uglavnom već isplaćenih – 18.000 dinara po hektaru za biljnu proizvodnju do stotinu hektara, i nižih cena akciza za gorivo za po 50 dinara po litru do stotinu litara do stotinu hektara.

Nije ni rana setva uljarica idealna

Radoslav Adamović, poljoprivrednik sa područja inđijske opštine, započeo je setvu suncokreta početkom aprila, ali je morao da prekine zbog suše. Istakao je da je suncokret posejao zbog prinosa i planirao je da ga posadi na istoj parceli kao i prethodne godine. Međutim, prošle godine je imao najniži prinos uljarica u proteklih 20 godina zbog nepredvidljivih vremenskih uslova, svega 2,6 tona po hektaru.

Izvor: Shutterstock/Singkham

Adamović je izjavio da je prvobitno mislio da je bolje imati seme u zemlji nego u džaku, ali ga je period suše, uz visoke dnevne temperature i vetar, primorao da prekine sa setvom suncokreta. Dodao je da nema smisla trošiti seme koje je skuplje nego lanjsko ako suša nastavi, te da prema prognozama meteorologa, nema naznaka da će pasti kiša.

Prema njegovim rečima, cena setve suncokreta sa arandom će biti oko 148.000 dinara po hektaru. Adamović je istakao da će ova setva biti malo jeftinija u poređenju sa prošlogodišnjom, jer su đubriva pojeftinila, dok su zaštitna sredstva i seme skuplji nego 2023. godine.

Što se tiče cene novog roda, očekuje da će kilogram zrna suncokreta biti između 47 i 48 dinara, jer bi ta cena donekle koristila poljoprivrednicima. Trenutna berzanska cena suncokreta je niska, oko 350 evra po toni, što ne donosi zaradu ratarima. Međutim, nada se da će cena zrna suncokreta biti viša tokom žetve, jer bez toga nijedan ratarski posao ne bi bio isplativ.

Malo je optimizma

Ratar iz Kisača kod Novog Sada, Željko Filipović, izjavio je da je promenjao planove u vezi sa ovogodišnjom setvom iz dana u dan. Na kraju se odlučio da započne setvu soje. Odlučio je da seme poseje na dubini od 10 centimetara, jer je na toj dubini prisutnija veća vlažnost u zemlji u poređenju sa preporučenom dubinom setve, koja je četiri do pet centimetara ispod površine zemlje.

Image by Dorothe from Pixabay

Filipović je naveo da će početi sa setvom tridesetak metara dalje od početka parcele. Ovo će obaviti zbog velikih grudvi zemlje koje su nastale usled nedostatka zimskog mraza, snega i kiše. Istakao je kako je za setvu pripremio otprilike istu sumu novca kao i prošle godine. Potrebno je oko 110.000 dinara po hektaru sa zakupom, ali bez uračunatih troškova amortizacije mašina i rada.

„Žita Srbije” očekuju da će ovog proleća biti posejano oko 210.000 hektara sojom. Suncokret će se prostirati na između 240.000 i 250.000 hektara, a kukuruz na najmanje od 920.000 do 930.000 hektara. Setva kukuruza će biti najjeftinija. Bez zakupa, u zavisnosti od primene agrotehnike.

Izvor: Dnevnik