Naslovna Vesti Siniša Mali: Imamo rešenje za poljoprivredne penzije!

Siniša Mali: Imamo rešenje za poljoprivredne penzije!

285
0
Foto: Youtube

Ministar finansija  Siniša Mali izjavio je da se radi na pronalaženju sistemskog rešenja za poljoprivrednike, odnosno za plaćanje penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednih proizvođača, za vraćanje dugova koji im predstavljaju veliki problem, kao i da će se sa predlogom rešenja pred javnost izaći najverovatnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Hladan tuš za poljoprivrednike: Država poništila ove konkurse!

Mali je tako u Skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Arpada Fremonda koji je ispred poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, pitao kada će taj problem biti rešen i naveo da je potrebno problem rešiti i tako da bude srazmeran prihodima poljoprivrednih proizvođača.

Ministar je ukazao da penzije poljoprivrednih proizvođača predstavljaju možda i najveći problem, odnosno doprinosi poljoprivrednika, kao i ogroman dug koji se, prema njegovim rečima, meri u milijardama evra.

– Probani su i razni reprogrami, ali sve su to bili pokušaji koji nisu davali sistemsko rešenje. Mi sada radimo na sistemskom rešenju, želimo da nađemo meru da svi poljoprivredni proizvođači mogu da plaćaju poreze i doprinose upravo srazmerno prihodima koje ostvaruju, a koji su vezani za veličinu parcele koju obrađuju – kazao je Mali na sednici Skupštine u delu u kojem poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Dobre vesti za proizvođače šećerne repe! Konačno mogu da budu zadovoljni

Prema njegovim rečima, sa rešenjem ovog problema se neće izlaziti u javnost dok se ne proveri sa stručnom javnošću kako se ne bi napravila greška.

Mali ističe da ne žele ni on, a ni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da naprave grešku i predlože rešenje koje će morati da za godinu-dve dana da se menja.

Ukazao je na to da uprkos pandemiji virusa korona i PIO fond i RFZO će biti u suficitu, odnosno neće imati gubitke usled smanjenih doprinosa.

– Ti sistemi su na stabilnom postolju, ali rešenje za poljoprivrednike mora da se nađe i od teme ne bežimo, rešićemo je – kazao je Mali i istakao da nakon budžeta i još dvadesetak važnih zakona, njegov prioritet će biti upravo iznalaženje rešenja za penzije i dugove poljoprivrednika, koje će biti fer i održivo.

Raspisan je konkurs: Možete dobiti nepovratnu pomoć od 400.000 dinara, a evo i kako!

Fremond je kazao da pored donošenja novog zakona za poslanike SVM važno da se omogući reprogram u sledećoj godini i da bi bilo dobro da traje najmanje godinu dana.

– Važno je i da kroz reprogram omogućimo onim poljoprivrednicima koji žele i mogu da plate glavnicu odmah to i učine ako su u stanju i da im se otpišu kamate – kazao je Fremond i naveo da problem predstavlja i Poreska uprava koja je onima koji su ušli u reprogram stavila hipoteku na poljoprivredno zemljište, pa ono ne može da se proda, prepiše, kao i da postoji problem nepriznavanja uplata.

IZ LIČNOG ISKUSTVA: Ovo je najbolje vreme za nosivost kod kokošaka!

Ministar je primetio da je poslanik nabrojao nekoliko problema koje treba rešiti i kazao da su to problemi koji su se nagomilavali godinama.

– To je izazov za sve nas, ali potpuno ćemo posvećeno pristupiti tom problemu – kazao je Mali i zamolio sve da kada pričaju o Poreskoj upravi budu puni razumevanja jer ti ljudi rade samo svoj posao i nije im jednostavno, a oni će biti deo sveobuhvatnog rešenja.

Istakao je da se takav problem ne može parcijalno rešavati, već da se mora pronaći sveobuhvatno rešenje koje će biti održivo narednih nekoliko decenija.

Izvor: RTS