Naslovna Poljoprivreda Šljiva rodila; voćari zadovoljni, ali ne skroz

Šljiva rodila; voćari zadovoljni, ali ne skroz

62
0

I posle niza sušnih i nerodnih godina u čačanskim selima u podnožju planine Jelice, šljiva je toliko rodila da teža grane drvadi u voćnjacima. Pred voćarima je, doduše, trenutno veliki izazov. Kako očuvati kvalitet šljiva do berbe? Saznajmo detalje.

Foto: Pixabay

U selu Banjica kod Čačka, grane šljivika su se savile pod težinom plodova, što navodi voćare iz tog kraja da očekuju izuzetno bogat rod ove sezone. Bogoljub Marić iz Banjice je za RINU izjavio da je ova godina neuobičajena jer su šljive rodile izvanredno. On je napomenuo da je voćnjak prepun plodova, ne samo u njihovom selu, već i u celom tom području. Marić je dodao da grane već pucaju pod težinom zelenih plodova i izrazio zabrinutost oko toga šta će se desiti kada šljive sazru i budu spremne za berbu. Naglasio je da je očuvanje kvaliteta šljiva njihov glavni prioritet, ali da takođe brinu o mogućnosti lomljenja grana.

Šljiva prioritet Čačana

Voćari iz Banjice primećuju da je ovogodišnji rod šljiva izvanredan, čak i stariji meštani ne pamte ovako bogatu sezonu. Mitar Marić ističe da, iako su ranije imali bogat rod, nikada nije bio kao ove godine. Zbog prekomerne težine plodova, voćari će morati da prorede šljive kako bi osigurali da stignu na berbu u dobrom stanju i da se sačuva njihov kvalitet.

Foto: Pixabay

Dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, objašnjava da su šljive ove godine ušle u vegetativni period dobro pripremljene, a u oblastima gde nije bilo mraza, voće je rodilo rekordno, posebno u Banjici. On savetuje voćare da urade korektivnu rezidbu kako bi rasteretili stabla, omogućili preostalim plodovima da sazru i dostignu punu krupnoću, te da koriste fungicide kako bi zaštitili plodove od truleži tokom promenljivih vremenskih uslova.

U nastavku izjave, Jevremović takođe napominje da je rod ostalog voća veoma dobar u regionima bez mraza. Ovo je posebno tačno u Šumadiji i Vojvodini. Nešto je, doduše, manji u zapadnoj Srbiji. On zaključuje da će, ako se izbegnu vremenske neprilike, čačanska šljiva ove godine biti dovoljna i za plasman na tržište. Nadodaje da će je čak biti dovoljno i za proizvodnju džema i rakije. Ova sezona pokazuje da je priroda bila blagonaklona prema čačanskoj šljivi, što pruža optimizam voćarima u regionu.

Izvor: 24 Sedam