Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sneg potreban posejanim žitaricama, veli struka

Sneg potreban posejanim žitaricama, veli struka

99
0

Decembar je, a Srbija je već dočekala sneg. Naravno, nestabilne vremenske prilike, brze promene temperature iznad i ispod nule, mogu izazvati negativan uticaj na useve. Pritom, mogu potencijalno dovesti do smanjenja prinosa u narednoj žetvenoj sezoni. Miloš Nikšić iz kompanije „Nikša Agrar“ je samim tim prodiskutovao o tome kako sneg na poljima može uticati na situaciju u savremenom agraru.

Nažalost setva je kasnila iz razloga što je vreme bilo previše toplo -nakon toplog vremena i kašnjenja setve usledilo je naglo zahlađenje, a u pojedinim delovima zemlje i sneg, što bi pšenici i ječmu trebalo da prija,“ naglasio je Nikšić. „Pšenici, ječmu i ozimim kulturama sneg je neophodan da bi se bolje zaštitili od mrazeva. Što je veći snežni pokrivač to je manji potencijal za štetu od preniskih temperatura, jer sneg održava tu temperaturu negde oko nula stepeni, ili koji stepen ispod. Kad temperature padaju i do minus deset ne bi dolazilo do šteta ukoliko ima belog pokrivača. Sadašnje padavine odgovaraju jer nadomešćuju deficit vlage koji i dalje postoji u zemljištu.“

Sneg ne toliko problem koliko visoke temperature

U nastavku izjave, Nikšić je naglasio da najavljene više temperature mogu izazvati nove nevolje usevima. „Ukoliko budu više temperature, kao što su najavljene, to nije dobro. Može doći do većih oscilacija u samim fazama mirovanja u kojima bi biljke trebalo da se nalaze. Tada bi se pokrenuli određeni procesi (pokretanje sokova u biljkama) i ako ponovo budu niske temperature bez zaštitnog pokrivača može doći do većih šteta. To je opasnije za uljanu repicu jer ona ima više lisne mase,“ veli on.

Prema rečima ovog zaštitara, kasnija setva ne mora da znači i lošiji prinos. Štaviše, upravo suprotno može biti tačno. „Što se tiče kasnije setve, to uslovno ne mora da znači da će se odraziti na manje prinose, jer se klima menja i pomeraju se određeni datumi koji su bili fiksni,“ apostrofirao je Nikšić.

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstRatari (konačno) u nečemu zadovoljni! Stanje useva ozime setve kako treba
Sledeći tekst„Živa vaga“ umire! Od sada cena svinja i goveda se i kod nas meri po mesnatosti