Naslovna Poljoprivreda Soja: ne treba žuriti sa setvom iste, veli struka

Soja: ne treba žuriti sa setvom iste, veli struka

194
0

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za jednu konkretnu setvenu kulturu, a to je upravo soja. Stručnjak sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević pojašnjava zašto je to slučaj.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Soja strada usled kasnih mrazeva

Đorđević je naglasio da je ovo najtopliji februar zabeležen od početka merenja, što ima veliki uticaj na sve prognoze u poljoprivredi. S obzirom na neizbežne globalne klimatske promene, prilagođavanje postaje ključno za opstanak u ovom poslu. Ratari moraju revidirati uobičajene rokove i termine s obzirom na promenjene uslove proizvodnje.

On ističe da prerana setva soje često predstavlja grešku na koju su čak i iskusni ratari „pali“ u prethodnim godinama. Čim se pojavi toplo vreme, seljaci žele da počnu sa radovima, ali to može biti rizično jer se mrazevi mogu javiti i u martu i aprilu. Stoga savetuje oprez i naglašava da ne treba žuriti sa setvom soje. Takođe, ističe da još uvek ima mnogo posla oko zatvaranja brazda i pripreme zemljišta za setvu.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

S druge strane, leta su sve toplija, s naglim pojavama vrućina, pa treba računati na određene temperaturne šokove. Iz tog razloga, nije preporučljivo izlagati mladu biljku stresu već na početku vegetacije, iako soja generalno može podneti kratkotrajne mrazeve od -3 ili -4 °C.

Idealni period setve

Kada je reč o vlažnosti zemljišta, ove godine primetno je da je zemljište prilično suvo. Međutim, nedostatak padavina nije nužno veliki problem za soju jer joj nije potrebna obilna vlaga da bi klijala.

Izvor: Shutterstock/Singkham

Najkritičniji period za ovu kulturu je u fazi generativnog razvoja, tokom jula i avgusta kada formira mahunarice i razvija zrno. Tada bilo kakav stres, bilo da je uzrok temperaturni ili nedostatak vlage, može dovesti do smanjenja prinosa. Zbog toga je važno da usevi uđu u taj rizični period u što boljem stanju, što je još jedan argument za izbegavanje prerane setve.

Đorđević napominje da se ranije soja sejala prema kalendaru, ali danas to više nije moguće. Sada se moramo pridržavati bioloških potreba biljke, a to je temperatura zemljišta od najmanje 12 °C. Optimalni period setve se u poslednjih 10 godina pomerio sa 1. aprila na 15. april, a praksa je pokazala da su usevi posejani u aprilu, pa čak i maju, bolje podnosili kasnije stresne uslove.

Srpsku soju svi traže

Očekuje se da će ove godine biti znatno više površina pod sojom, što je prirodni ciklus promena. Prošla godina je bila izuzetno loša, sa sušom koja je nanela veliku štetu pojedinim proizvođačima, što je dovelo do rekordno niskih površina pod sojom u 2023. godini. Ove godine površine pod ovom kulturom opet rastu, što je očekivano s obzirom na važnost soje u plodoredu. Soja, kao leguminoza, ima sposobnost da fiksira azot iz vazduha, što je čini odličnim predusevom za pšenicu ili kukuruz, obezbeđujući oko 80% svojih potreba za azotom.

Izvor: AgroTV