Naslovna Poljoprivreda „Somborke“ i Prijepolje: par snova za prinose iz snova

„Somborke“ i Prijepolje: par snova za prinose iz snova

107
0

Maleno Prijepolje odiše bogatom istorijom, u njemu su svež vazduh, vazda prijatni, gostoljubivi domaćini i… „somborke“?

Ček, kako „somborke“, a u Prijepolju?

Pa, na tome treba da zahvalite jednoj porodici. Porodici Stojadinović.

Izvor: https://paprika.co.rs

Ono kad Stojadinovići donesu „somborke“ u Prijepolje – i tu ostanu zauvek

Njegoš Stojadinović se već šesnaest godina bavi uspešnim uzgojem malina, a nedavno je počeo i uzgajati kupus. Ipak, najpoznatiji je po proizvodnji paprike „somborke“. Početkom avgusta, planira da je direktno bere sa svoje farme na Kolovratu, uz magistralu na putu prema Bjelopolju.

Kako objašnjava Njegoš, uzgajanje paprike je izuzetno zahtevno, ali ako se sve radnje obave na vreme, uspeh je zagarantovan. Da bi ostvario odličan prinos i ove godine, Stojadinović gaji rasad u plasteniku direktno iz semena, kako bi ga mogao najkasnije posaditi na otvorenom do 1. juna. Očekuje da će sa celog polja ubrati oko 25 tona „somborke“, čija će cena, prema njegovoj proceni, biti između 150 i 200 dinara po kilogramu.

Izvor: https://paprika.co.rs

„Kod proizvodnje rasada u plastenicima najbitnije je kupiti zdravo i kvalitetno seme i pripremiti kvalitetnu zemlju ili supstrat. Lično stavljam humus, kako bi biljke što pre napredovale, te da niknu za sedam do deset dana. Prvenstveno usitnim zemlju, napravim brazdice, posejem papriku, a odmah zatim i utabam, te zalivam svakodnevno“, veli Stojadinović.

Bez tretmana

U svom plasteniku održava konstantnu temperaturu od približno 30 °C, što je optimalno za razvoj paprike, budući da ova biljka zahteva stabilnu toplotu. Ako temperatura padne ispod 15 °C, njen razvoj će biti zaustavljen, dok joj visoke tropske temperature iznad 36 °C nisu pogodne, što takođe ograničava njen napredak. Seme počinje da klija na temperaturama iznad 20 °C, ali za optimalan rast i razvoj, paprika preferira temperaturu između 22 i 30 °C.

Izvor: https://paprika.co.rs

„Rasadu u plasteniku ne tretiram protiv korova, već je okopavam i čupam. Ukoliko se sve uradi kako treba, spremna za presađivanje na otvorenom u roku od 40 do 50 dana“, istakao je za medije Stojadinović.

Od zaštite do limske vode

On je rekao da se posao ne završava tu, jer tek kada krene klijanje, on je svakodnevno u plasteniku kako bi se uverio da rasadu nisu napale kakve bolesti i virusi. To može da bude veliki problem, jer se u tom periodu biljke nalaze gusto posađene, a nisu dovoljno ojačale.

Izvor: https://paprika.co.rs

On je objasnio da je paprika dosta zahtevnija za proizvodnju u poređenju sa kupusom, te da zato svake godine ponavlja istu proceduru: razvlači foliju na razmaku 20 puta 25 cm, pa dok se primi, ima i više prskanja. Takođe, na 50 ari zemljišta planira da stavi 25 traktorskih prikolica stajnjaka, 250 kilograma veštačkog đubriva i 50 kilograma uree. Za prihranu koristi bakar, mankogal, tri „dvanaestke“. Osim toga, naglasio je važnost da paprika u periodu rasta ima dovoljno azota da bi mogla da gura hranu do kraja. Tokom proizvodnje uradi i do sedam prskanja, a u zavisnosti od dogovora sa poljoprivrednim savetnikom iz Čačka.

On je dodao da jedino ne koristi klasičan sistem za navodnjavanje, već vodu kako navodi, vuče iz reke Lim koja se nalazi tik uz njegovu njivu i sprovodi je rasprskivačima. Sa dve pumpe crpi 700 do 800 litara u minuti ujutru i uveče. Zato, kao i prethodnih godina, očekuje minimalno 25 tona roda na pomenutoj površini. Dodao je da veoma vodi računa i o ishrani paprike te primenjuje folijarnu prihranu.

Izvor: https://paprika.co.rs

Da, i grad je problem

Njegoš je rekao da je folijarna prihrana veoma bitna, posebno u njihovom regionu gde su temperature vazduha promenljive. Ova vrsta prihrane je pokazala efikasnost, jer brzo deluje na biljke u situacijama stresa. U njihovom kraju, veliki problem predstavlja plamenjača paprike, koja može biti vrlo ozbiljna, te simptomi mogu varirati zavisno od faze u kojoj je zaraza nastupila.

Ponekad su rasad i mlade biljke paprike zaraženi u korenu, što dovodi do propadanja biljaka. Takođe, čak i plodovi paprike mogu biti zaraženi putem peteljke, kada bolest prodre iz zaraženog stabla. Zbog toga je zaštita paprike od ove bolesti složena i obuhvata niz mera. Kada je reč o zaštiti i tretmanima za plamenjaču, Njegoš se obično konsultuje sa osobljem Poljoprivredne apoteke, jer u njegovom kraju ne postoji diplomirani agronom koji bi mogao da pruži pomoć poljoprivrednicima na licu mesta.

Izvor: https://paprika.co.rs

Ako sve bude u redu i ako sadnja prođe bez većih problema, Njegoš očekuje prvu berbu oko 20. avgusta. Drugu očekuje do 1. septembra. On ističe da je u celom procesu proizvodnje najvažnije da proizvede krupnu i sočnu papriku, te se već priprema da provede svaki dan na njivi.

Njegoš naglašava da je za njega ključno da cena otkupa sveže paprike sa njegove njive na veliko bude najmanje 150 dinara kako bi pokrio sve troškove, uključujući skupa semena, potrošnju goriva i plate radnika, uz angažman i četiri člana porodice. On ističe da mnogo toga zavisi od vremenskih uslova i godine, te da je važno obezbediti sigurne kupce već sada. Prvi kupci su već počeli da se interesuju, ali Njegoš osigurava papriku kako bi minimalizovao štetu u slučaju nepogoda poput grada.

Izvor: Dobro jutro