Naslovna Poljoprivreda Spanać: Unosan, zanosan, plodonosan

Spanać: Unosan, zanosan, plodonosan

68
0

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja se seje direktno, u nekoliko setvenih rokova koji variraju u zavisnosti od sorte i od toga da li se seje na otvorenom ili u plasteniku. On zahteva period od 35 do 60 dana od setve do berbe. Idealna klima za gajenje spanaća je umerena, pri čemu biljka dobro podnosi niske temperature i najbolje uspeva pri temperaturama između 15-18°C. Ako temperatura padne ispod 10°C, rast spanaća se usporava, ali biljka može preživeti i niže temperature, od -6 do -8°C. Spanać najviše voli lakša do srednje teška zemljišta, sa neutralnom ili slabo kiselom reakcijom, obogaćena do 5% humusa.

Porodica Dragaš iz Vojke ima bogato iskustvo u uzgoju spanaća u plasteničkim uslovima. Počeli su sa plasteničkom proizvodnjom 2004. godine, a na većim površinama počeli su da uzgajaju spanać od 2018. godine, sada ga gaje na površini od jednog i po hektara.

Foto: Pixabay

Spanać uzgajaju u dva sezonska roda. Zimski rod beru od decembra do marta, dok prolećni rod beru od aprila do maja. Pre setve, obavezno rade podrivanje zemljišta i dodaju stajnjak radi poboljšanja kvaliteta zemljišta. Spanać ne zahteva posebne tretmane niti velika ulaganja u proizvodnju i održavanje biljaka. U zimskoj proizvodnji ostvaruju oko 50 tona spanaća, dok u prolećnoj sezoni beru od 15 do 20 tona, kako objašnjava Dragan Dragaš.

Kako se uzgaja spanać u našim uslovima?

Prema Draganovim rečima, poljoprivredno gazdinstvo Dragaš je olakšalo proces berbe spanaća kupovinom kombajna godinu dana ranije. Zahvaljujući automatizaciji ovog procesa, sada mogu da beru i pripreme do jedne tone spanaća dnevno.

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, oni mogu da iseku između 600 do 700 kilograma spanaća za samo jedan sat. Međutim, nisu u mogućnosti da sve to prebere, opere i spakuje u toku jednog dana. Zbog toga rade do jedne tone kako bi sve mogli da pripreme na vreme.

Pre kupovine kombajna, koristili su ručni rad za sečenje spanaća noževima, što je bio mnogo sporiji proces. Dragan je dodao da su listovi spanaća vrlo osetljivi, pa moraju paziti da ih ne polome kako ne bi izgubili sokove. Takođe je važno sprečiti truljenje tokom transporta i skladištenja. Zbog toga je pažljiva berba ključna, istakao je.

Image by Th G from Pixabay

Nakon berbe, spanać se prenosi u prostoriju gde se prebira na traci radi uklanjanja zemlje i korova. Zatim se pere i pakuje u džakove od pet kilograma, koji se čuvaju u hladnoj prostoriji radi očuvanja svežine do prodaje. Dragan je napomenuo da, ako se spanać odmah stavi u hladnu prostoriju nakon berbe, može ostati svež nekoliko dana.

Berba dok biljka ne preraste

Spanać je spreman za berbu kada ima pet do osam potpuno razvijenih listova. Tokom sezone uzgoja, biljka može dostići tehničku zrelost sa čak 25 listova, uključujući i one koji nisu potpuno razvijeni. Berba se vrši list po list s spoljne strane rozete kako bi se sačuvalo središte biljke i omogućio dalji rast novih listova. Važno je obrati spanać pre nego što počne da prerasta i razvija cvetne stabljike. U letnjim mesecima, kada su temperature visoke, spanać brzo formira cvetne organe, pa je optimalni period za berbu kratkog trajanja, samo dva do tri dana. Listovi spanaća gube nežnost i sočnost kako stare i kako temperature postaju više, stoga je ključno brati ga na vreme.

Image by Mithilesh V from Pixabay

Kada su spoljne temperature visoke, spanać može biti podložan određenim bolestima kao što su vaši i grinje. Porodica Dragaš je nažalost iskusila početkom proleća pojavu plamenjače na jednom hibridu spanaća, dok su se pripremali za berbu zimskog spanaća.

„To ranije nije bio slučaj, jer je to neka osobina hibrida. Jesenas, nisam mogao da nabavim potrebnu količinu semena koje inače kupujem, pa sam uzeo drugi hibrid koji je verovatno osetljiviji na plamenjaču. Tu nema nekog tretmana, kad plamenjača krene, nema pomoći. Gubi se kompletan rod i imali smo minus od 7 do 8 tona“, istakao je Dragaš.

Image by Engin Akyurt from Pixabay

Provetravanje ključno

Kako je povrtar istakao, plastenički uslovi proizvodnje spanaća podrazumevaju da se nakon setve zemljište dobro zalije. „Ukoliko je temperatura u plasteniku odgovarajuća, nakon četiri do pet dana kreće klijanje, a u roku od sedam dana bi trebalo da nikne sav. Gazdinstvo Dragaš praktikuje da spanać zaliva orošavanjem, uz pomoć orošivača koji su postavljeni sa gornje strane duž celih plastenika“, naglasio je.

Optimalno vreme za seču spanaća je oko mesec i po dana, zavisno od hibrida i temperature. Na primer, za početak prolećne seče trebalo im je skoro dva meseca. Spanać, kao i druge biljke, voli toplotu. Međutim, kod plasteničke proizvodnje najvažnije je luftiranje i provetravanje plastenika. Stalan protok vazduha je ključan za izbegavanje bolesti, gljivica i drugih problema, i smatram da je to mnogo važnije od same temperature, kaže Dragaš.

Image by Aline Ponce from Pixabay

Povrtari iz Vojke proizvode različite vrste spanaća, uključujući i „bebi“ tip koji seče kada dostigne malo veću veličinu, poznatu kao „tin“ (tinejdžersku). Ovaj tip je malo krupniji od „bebi“ spanaća, koji je letnji hibrid.

Postoji razlika između letnjeg i zimskog spanaća. Zimski spanać je obično znatno krupniji, dok je letnji sitniji i uglavnom se koristi svež, za salate, ali može i da se kuva kao običan spanać. Kažu da je letnji ukusniji, verovatno zato što je mlađi, jer se „bebi“ varijanta ranije seče. U suštini, razlika između zimskog i letnjeg spanaća leži u vremenu seče. Ipak, „bebi“ spanać ne može da poraste kao zimski, koji je klasičan i najviše zastupljen kod nas. Ove godine smo prvi put uzeli hibrid u „bebi“ tipu spanaća i čini mi se da sporije raste i teži je, iako ima manje listove, zaključuje Dragan.

Izvor: Dobro jutro