Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sporne rakije, vino i med još uvek na rafovima. Zašto?

Sporne rakije, vino i med još uvek na rafovima. Zašto?

84
0

Od hrane i pića kod nas, falsifikovani su redom rakije, vina i medovi. Međutim, opet nekako nalaze svoj put do rafova prodavnica. Zašto je to slučaj i može li mu se stati u kraj?

Iako su prošli meseci od kada je analizom otkriven značajan broj falsifikovanih rakija, vina i meda, vanredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, prema dostupnim podacima, nisu sprovedene, niti su sporni proizvodi povučeni sa rafova.

Foto: Freepik/Rawpixel.com

Takođe, nema nikakve komunikacije između zainteresovanih strana u ovom procesu i resornog ministarstva. Jedini sastanak održan je u oktobru nakon objavljene kontrole kvaliteta meda. Mesto sastanka bila je Privredna komora Srbije (PKS), a pčelari su se sastali s nadležnim državnim organima.

Tom prilikom, pčelari su izrazili potrebu za izmenama u pravilnicima o medu kako bi se unapredio postupak utvrđivanja kvaliteta meda, a iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je da će rezultati vanredne inspekcijske kontrole na tržištu biti dostavljeni za nedelju ili dve.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Podsetimo, analizom meda utvrđeno je da je 22 od 25 uzoraka neispravno, kod rakija samo jedna od sedam bila je ispravna (bez dodataka etanola i šećera), dok je kod vina samo jedno od 14 bilo u skladu sa standardima, a ostalima su dodavani voda i šećer. Većinom su u pitanju vina iz inostranstva, odnosno uvoza. Obe analize su sproveli članovi „Pokreta potrošača za kvalitet hrane“.

„Ministarstvo ćuti glede spajkovane rakije“

Ivan Smajlović, potpredsednik klastera „Ujedinjeni za kvalitet“, veli da verodostojni podaci ne stižu uopšte do njih. Smajlović je inače i vlasnik akreditovane laboratorije “Ana lab”. Podsećamo, ova laboratorija je razvila novu izotopsku metodu za proveru. Reč je o setu od više načina kojima se bolje i preciznije nego do sada mogu utvrditi nedozvoljene prakse prilikom proizvodnje meda, vina, rakija, kao i drugih prozivoda od voća, povrća i mleka.

Potpredsednikg „Ujedinjenih za kvalitet“ tvrdi da vanredna analiza ili superanaliza mogu biti izvršene isključivo na kontrolnim uzorcima koji su bili prikupljeni od strane istog uzorkivača. Mora se pritom izvršiti pod istim uslovima uzorkovanja, i samo kada se radi o potpuno identičnim uzorcima iz iste proizvodne serije, finaliziranim i punjenim istog datuma i pod istim uslovima.

„Nama iz ANA LAB-a se niko od nadležnih nije javio vezano za kontrolne uzorke da se na njima sprovede superanaliza. Ako je bilo, vanredna kontrola Ministarstva je sigurno uključivala neke druge uzorke. I samim tim oni kao takvi nemaju nikakvu vezu sa uzorcima koji su bili analizirani u ANA LAB-u na autentičnost i ekonomske prevare, odnosno to onda nisu bili uzorci koji su prvobitno analizirani u ANA LAB laboratoriji,“ veli on.

Ostatak njegovog izlaganja možete overiti u samom izvoru na portalu N1.

Prethodni tekstIPARD III: novi termini poziva objavljeni
Sledeći tekstMiloš Ilić: „Šantarovac ne dam nikEm“