Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo SPOS apeluje: Mlađi pčelari da pomognu kolegama starijima od 65 ili 70...

SPOS apeluje: Mlađi pčelari da pomognu kolegama starijima od 65 ili 70 godina i da obiđi njihove pčelinjake

Pčelari stariji od 65 godina do daljnjeg ne mogu da obilaze svoje pčelinjale, zato savez moli mlađe pčelari da pomognu, koliko mogu, starijim kolegama. 

299
0

Pčelari stariji od 65 godina, u naseljima sa preko 5.000 stanovnika, kao i stariji od 70 godina, u naseljima sa manje od 5.000 stanovnika ne mogu da obilaze svoje pčelinjake, odluka je nadležnog ministarstva. Savez pčelarskih organizacija Srbije pokušavao je na sve načine da pomogne svojim članovima, ali zbog trenutne situacije u zemlji i zabrane kretanja to nije moguće.

“Učinili smo sve što smo mogli, razgovarali sa svima i pisali dopise svima na svim nivoima, ali je stav da se u ovoj fazi epidemije apsolutno ne može dozvoliti osobama starijim od 65 ili 70 godina da napuštaju svoje domove. Iako smo na startu epidemije dobili podršku i ministra poljoprivrede i predsednice Vlade da stariji mogu na pčelinjake pod strogim uslovima, tok epidemije je brzo postao takav da se to više ne može dozvoliti. U međuvremenu smo poslali i dva dopisa predsedniku Republike, ali jednostavno, stav struke je takav “ navodi se u saopštenju na sajtu Saveza.

Iz SPOS-a žale zbog ovakve odluke i očekuju katastrofu na mnogim pčelinjacima, ali traže i pomoć države za te pčelare nakon završetka epidemije.

U saopštenju se dalje navodi da pozivaju sve pčelare, koji zbog zabrane moraju ostajati u svojim domovima, da probaju da nađu nekoga ko će im uraditi makar nužne poslove u pčelinjaku, a mlađe pčelare mole da pokažu solidarnost i da izađu u susret i pomognu starijim kolegama. 

Iz Saveza apeluju da pčelari sve telefonski dogovore kako bi izbegli lični kontakt i tako spreče širenje virusa.

#odgovornonovinarstvo