Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo SPOS: „Samo prirodan med!“

SPOS: „Samo prirodan med!“

70
0

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) održao je tribinu na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu o važnosti medonosne pčele i konzumacije meda. Jedno od predavanja koje je SPOS upriličio bilo je posvećeno lekovitim darovima medonosne pčele sa fokusom na dokazanim efektima pčelinjih proizvoda, sa predstavljanjem rezultata koji su prikazani u naučnim radovima.

Foto: freepik azerbaijan_stockers

Šta fakultet kaže kad su SPOS i med u pitanju?

Profesor na Katedri za biologiju ovog fakulteta, Jevrosima Stevanović, izjavila je da se, za razliku od čestog predstavljanja pčelinjih proizvoda kao univerzalnih lekova, treba pristupiti sa umerenim stavom. „Ipak ćemo ovde biti umereni i držati se naučno utvrđenih rezultata. Cilj je da se napravi razlika između famoznih efekata koji se svuda promovišu i onoga što je zaista dokazano, a toga ima. Jako je bitno da se istakne ono što je stvarno utvrđeno naučnim eksperimentima od onoga što se priča, i što može više da našteti. Konzumenti mogu da očekuju famozne efekte, i budu razočarani kada ih ne postignu“, naglasila je Stevanović.

Na pitanje o proizvodima sa naučno dokazanim dejstvom, Stevanović je odgovorila da je tribina bila posvećena prvenstveno medu. Za njega, navela je, već postoji registrovan medicinski preparat. „Prvo ćemo pričati o medu i pre svega o njegovim efektima koji su dokazani u lečenju rana i opekotina i svih vrsta oštećenja na koži. Med je efikasan i protiv bakterija koje su rezistentne na ostale lekove, zato je jako bitno taj deo staviti u fokus, a zatim će biti reči o propolisu, pčelinjem otrovu, mleču i polenu“, pojasnila je profesorka.

Fotografija, izvor: Orca.rs

Još informacija za konzumente (i studente)

Kada je reč o verovanju da pčelinji proizvodi poboljšavaju imunitet, Stevanović ističe par detalja. Naime, po njenim rečima, postoje dokazi o njihovom pozitivnom uticaju na imunitet. Ali kako ona naglašava, pčelinji proizvodi i pored toga se ne mogu smatrati lekovima. Apiterapija, odnosno terapija pčelinjim proizvodima, predstavlja komplementarnu granu medicine koja može biti dopuna konvencionalnoj terapiji.

Što se tiče kvaliteta meda, Stevanović napominje da je on isti bez obzira na lokaciju ispaše pčela, jer pčele proizvode med za svoje potomstvo i opstanak svog društva, koristeći mehanizme za eliminaciju zagađivača. Med lošijeg kvaliteta uglavnom nastaje ljudskom intervencijom, a postupci pčelara su ključni u očuvanju kvaliteta. Dodatno, Stevanović upozorava na postupke nakon oduzimanja meda, koji mogu dovesti do proizvodnje veštačkog meda i drugih falsifikata. Istakla je pritom i važnost borbe protiv njih. Prema njenim rečima, i SPOS se izuzetno zalaže za ovu inicijativu.

Image by neufal54 from Pixabay

Osim tribine o kvalitetu meda, održana je i tribina na kojoj je dr Marko Ristanić detaljno predstavio funkcionisanje i strukturu košnice. Tokom iste, dr Ristanić je prezentovao i proces nastanka meda i drugih pčelinjih proizvoda. Ove tribine su deo projekta „Zagovaranje izmene preostalih propisa neprilagođenih propisima EU u sektoru pčelarstva“. Dotični projekat finansira Evropska unija, a on okuplja širok spektar zainteresovanih pčelara i građana.

Izvor: AgroTV