Naslovna Poljoprivreda „Srbobran“ omogućuje navodnjavanje dodatnih 6,000 ha zemljišta

„Srbobran“ omogućuje navodnjavanje dodatnih 6,000 ha zemljišta

148
0
Izvor: Pixabay

Formiranje akumulacije „Srbobran“ je u završnoj fazi radova. Procenjuje se da će akumulacija omogućiti navodnjavanje dodatnih 6.000 ha okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević obišao je radove na formiranju „Srbobrana“. U obilazak su išli i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački. „Ovim projektom rešavamo navodnjavanje novih 6.000 hektara i ekološke probleme i mislim da će poljoprivrednici i stanovnici Srbobrana biti zadovoljni,“ naglasio je Kružić. „U maksimumu će oko 890.000 kubika litara vode biti na raspolaganju za održavanje nivoa vode u reci Krivaji.“

Foto: Pixabay

Podsetićemo da JVP „Vode Vojvodine“ ove godine ima rekordan budžet od skoro 8 milijardi dinara. Kako Kružić naglašava, sa tim budžetom može da se zaista uđe u koštac sa problemima navodnjavanja. „Ovaj projekat je značajan kao deo velikih zajedničkih napora da, narodnim jezikom rečeno, dovedemo vodu do što većeg broja parcela,“ dodao je. „Kada završimo sve radove iz razvojnog fonda Ujedinjenih arapskih emirata, mi ćemo na 103.000 hektara moći da dovedemo vodu i time povećamo prinose.“

tifon
foto Bolja zemlja

O akumulaciji „Srbobran“

„Srbobran“ se nalazi između istoimenog naselja i sela Feketić i dugačka je 12 kilometara. Akumulacija je nastala izgradnjom brane na Krivaji, a vodom će se puniti preko istoimene nove crpne stanice iz Hs DTD. Stanica se nalazi na kanalu Bečej-Bogojevo i ukupni kapacitet iste je 2.4 m3/s. Izgrađen je i podzemni potisni cevovod dugačak 1.350 m, koji spaja crpnu stanicu i akumulaciju. Cevovod će služiti za potrebe snabdevanja vodom.

Navodnjavanje na području gde se nalazi nova akumulacija će biti moguće već od sledeće poljoprivredne sezone. Pokrajinska vlada je za borbu protiv suše, što uključuje i radove na akumulaciji „Srbobran“, pomogla sa izdvojenih 1.5 milijardi dinara.

 

Izvor: AgroTV