Naslovna Lov i divljač Srneća divljač u ataru Kula pred satiranje

Srneća divljač u ataru Kula pred satiranje

53
0

Crne slutnje članova lovačkog društva „Kula“ da se u ataru ovog grada javlja uginula srneća divljač su se ostvarile. Nakon istraživanja terena, otkriveno je još nekoliko tela otrovanih srna, čime se ukupan broj leševa popeo na 13.

Image by Isha Jade-Adams from Pixabay

Zbog ovog razvoja situacije, doneta je odluka o obustavi lova na srneću divljač. Paralelno s tim, rezultati obdukcije u Veterinarskom specijalističkom institutu Zapadnobačkog okruga u Somboru ukazali su na prisustvo rodenticida, preparata za suzbijanje miševa i drugih glodara na poljoprivrednim površinama, kao uzroka trovanja srna i srndaća.

Ko nam truje divljač? Struka pojašnjava

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Nemanja Ivanović, izjavio je da će toksikološka analiza Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu konačno odrediti uzrok pomora divljači u kulskom ataru. On je naglasio da će inspekcija podneti prijave protiv vlasnika i zakupaca njiva na kojima je pronađena uginula divljač zbog nesavesnog rukovanja otrovima, a LD „Kula“ najavljuje i naplatu odštete.

Image by Simon Berger from Pixabay

Nemanja Ivanović dodaje da čak ni najviša kazna neće nadoknaditi nenadoknadive gubitke uzrokovane pomorom, s obzirom na smanjenje broja zrelih srna i lanadi, što je smanjilo njihovu trofejnu vrednost.

Laboratorijsko ispitivanje je isključilo mogućnost trovanja srna furadanom, nedozvoljenim sredstvom za uništavanje zemljišnih štetočina, ali je potvrđeno da su životinje stradale od legalnog preparata, nepropisno primenjenog. Prema Ivanovićevim rečima, neselektivni otrov, koji je koban ne samo za glodare već i za druge vrste životinja, rasut je po njivama putem rasipača za veštačko đubrivo umesto da bude zatrpan u aktivne rupe ciljanih štetočina.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Postoje saznanja da je jedan poljoprivrednik kupio čak 500 kilograma otrova za poljske miševe. A pretpostavlja se da tu količinu nije rasporedio po njivi kašičicom, kako tvrdi upravnik kulskog lovišta, Slobodan Bedičin. On negira tvrdnje o nedostatku hrane za životinje, doduše. Istakao je da je u njihovoj nadležnosti oko 50 hranilišta. Ona sadrže više od četiri tone pšenice, kukuruza i kamene soli. Naravno, veli on, teško je koncentrisati divlje životinje na ta mesta s obzirom na njihovo ponašanje na oranicama. Zbog trovanja životinja, lov na srne u Kuli je privremeno obustavljen, i to do 31. januara.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstNovi Sad, novi-teti: Mini-šume i „Kazannova“ festival rakije
Sledeći tekstIzvozimo čips, pobratime! Agrarni uspesi Srbije, kako je izneto na „AgroBelgrade-u“