Naslovna Poljoprivreda Srpska sela – svetski brend? Kreće takmičenje svetskog nivoa

Srpska sela – svetski brend? Kreće takmičenje svetskog nivoa

53
0

Svetska turistička organizacija raspisala četvrti konkurs za izbor ruralnih destinacija. Na istom će učestvovati i srpska sela – čak njih osam!

Prošle godine, među 30 ruralnih destinacija iz 18 zemalja sveta, austrijsko selo Cel na Ze se istaklo svojom slikovitošću, smešteno među planinama i uz jezero. Godinu ranije, Mokra Gora u Srbiji ponela je titulu najboljeg sela na svetu, između više od 170 prijavljenih seoskih destinacija iz 75 zemalja, zbog njenih izuzetnih vrednosti.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je četvrti konkurs za izbor najboljeg turističkog sela s ciljem unapređenja uloge turizma u očuvanju i vrednovanju ruralnih predela. Ovom inicijativom UNWTO traži najbolje turističke destinacije koje čuvaju kulturu, tradiciju, biodiverzitet i održivost u ekonomskom, socijalnom i ekološkom aspektu.

Prema definiciji ruralnog turizma UNWTO-a, selo mora imati malu gustinu stanovništva i najviše 15.000 stanovnika, biti smešteno u predelu gde su tradicionalne aktivnosti poput poljoprivrede, šumarstva, stočarstva ili ribarstva značajne, te negovati društvene vrednosti i način života zajednice. Takođe, selo treba težiti viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivan i održiv razvoj.

Foto: freepik/wirestock

Najbolje selo, prema kriterijumima konkursa, mora promovisati i štititi svoju prirodu i kulturu, ceniti gastronomiju, zanate i svoje ljude, podsticati inovacije i preduzetništvo, osnaživati zajednicu i raditi za dobrobit svojih stanovnika i posetilaca.

Srpska sela u trci za globalnim autoritetom

Prema rečima Tijane Maljković, sekretarke Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu, Ministarstvo turizma već četvrtu godinu za redom organizuje konkurs za izbor najboljeg sela, kako je istaknuto u izjavi za „Politiku“.

„U skladu s brojnim standardima najviše osam sela može proći kandidaturu o kojoj dalje odlučuje Svetska turistička organizacija. Selo kandiduje lokalna turistička organizacija. Kako se navodi, prijava traje do 22. marta resornom ministarstvu. Na taj način bi se komisija odlučila za najbolje i predala kandidaturu Svetskoj turističkoj organizaciji do 24. aprila,“ rekla je Maljković.

Grupacija za ruralni turizam Privredne komore Srbije redovno naglašava značaj međusobne podrške i obrazovanja svojih članova širom zemlje. Takođe, putem učešća na sajmovima promovišemo domaću kreativnost, lokalne specijalitete i ulogu sela u unapređenju poljoprivrede, ekonomije i turizma u zemlji.

Selo u Srbiji
Foto: preuzeto sa www.srpskacafe.com

Maljković je izjavila da kroz saradnju sa članicama utiču da lokalno stanovništvo odnosno preduzetnici promovišu i štite svoju prirodu, kulturu, zanate, gastronomiju. Dodala je da bi trebalo svesno da podstiču inovacije i šire ideju preduzetništva. Kako ženskog, tako i porodičnog, naglasila je.

„Selo je turistička atrakcija, pogotovo za prekookeanske goste. Ima veliki značaj za celokupnu sliku koju turisti ponesu s destinacije. Pogotovo ako učestvuju u izradi suvenira ili lokalnih specijaliteta, što je za strance uvek neprocenjivo. Apelujemo na što više lokalnih turističkih organizacija da prijave svoja sela. Da rade na tome da ispunjavaju sve standarde kako bi mogli da prođu kandidaturu. Kroz ovo postižemo još jedan vid promocije kao destinacija i jačamo duh sela,“ dodala je Maljković.

Izvor: AgroTV