Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Šta ako krava krene da se teli u vreme policijskog časa? Evo...

Šta ako krava krene da se teli u vreme policijskog časa? Evo šta kažu veterinari da li smeju na hitne intervencije

Brojni poljoprivrednici na selima zabrinuli su se oko stoke i pitaju se li će veterinari moći tokom policijskog časa da izlaze na hitne terene, jer kako kažu krava ne bira kada će da se oteli, niti da li će ovcu zadesiti neka bolest u trenutku vanrednog stanja.

1327
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je nove oštrije mere kako bi se sprečilo širenje virusa COVID- 19, a među njima je i zabrana kretanja od 17 do 5 časova ujutru. Brojni poljoprivrednici na selima zabrinuli su se oko stoke i pitaju se li će veterinari moći tokom policijskog časa da izlaze na hitne terene, jer kako kažu krava ne bira kada će da se oteli, niti da li će ovcu zadesiti neka bolest u trenutnu vanrednog stanja.

Foto:Pixabay

Veterinari koji leče stoku u selima širom Srbije objasnili su za Bolju zemlju da su od nadležnih institucija dobili dopis u kojem se navodi da u skladu sa Naredbom o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, od 18.marta Ministartstvu unutrašnjih poslova na teritoriji grada ili opštine podnesu zahtev za izdavanje dozvole za kretanje u vreme policijskog časa.

„Takođe, uputiti veterinarske subjekte koji obavljaju terenske poslove zdravstvene zaštite životinja, da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova na isti način, imajući u vidu da je članom 5. Stav 1. Tačka 4. Zakona o veterinarstvu propisano da vlasnici i držaoci životinja imaju neometan pristup uslugama u okviru veterinarske ambulante, veterinarske stanice, veterinarske klinike, javne veterinarske ambulante i javne veterinarske stanice u toku 24 sata; a članom 15.stav 1. Zakona o veterinarstvu je propisano da se na celom epizootiloškom području Republike Srbije mora obezbediti zdravstvena zaštita životinja“, navodi se u dopisu koji je poslat svim veterinarskim stanicama, ambulantama i klinikama.

Neki dobili dozvole, neki još nisu

Goran Stamenković, veterinar koji ima ambulantu u Velikoj Grabovnici i pokriva jug Srbije, rekao je za naš portal da su čim im je stigao dopis odmah reagovali i poslali MUP-u zahtev za njega i još nekoliko zaposlenih kako bi dobili potvrde da mogu da se kreću u toku policijskog časa ukoliko imaju hitne slučajeve.

„Trenutno samo ja idem na teren, ali smo za svaki slučaj prijavili još nekoliko zaposlenih iz ambulante. Čim su nam poslali mejl nadležni organi, odmah smo poslali zahtev MUP-u  i vrlo brzo smo dobili potvrdu sa našim osnovnim podacima gde navode da nam je dozvoljeno kretanje u vreme policijskog časa za sve hitne slučajeve.  Koliko sam shvatio, ova dozvola važi do daljnjeg, tačnije dok traje vanredno stanje, ne moramo da je vadimo svakoga dana. Tako je makar meni objašnjeno, jer nigde nije izričito navedeno da moramo svakoga dana da vadimo dozvolu, svakako to ne bi bilo realno. Znam samo da su u MUP-u prenatrpani zahtevima, verujem da će sve kolege koje su se obratile dobiti dozvolu, samo je potrebno da se strpe“, navodi Stamenković.

Foto:Pixabay

On dodaje da je do jutros do 4 sata bio na terenu, kao i da ga je sinoć zaustavila policija, pokazao im je dozvolu i pustili su ga dalje.

„Zovu ljudi sa sela, imamo pozive. Malo su i oni zbunjeni, pa pitaju da li smem da izlazim na teren. Ja sam stalno u kontaktu sa kolegama iz drugih delova Srbije, svi pratimo šta se dešaa i čekamo naravno dalje instrukcije nadležnih  institucija“, napominje Stamenković.

Foto: Pixabay

Veterinar iz Dragačeva Dragan Jorović navodi da je pre nekoliko dana poslao MUP-u zahtev za  kretanje u vreme policijskog časa u nedelju ujutru, ali da još nije dobio odgovor.

„Srećom ovih dana nije bilo hitnih intervencija, pa sam tako i posao završavao dok je dozvoljeno kretanje. Mislim da će za nas morati da izdaju neke dugoročne dozvole, jer ako budemo za svaki dan slali zahtev, pa čekali 48 sati za odgovor, biće baš komlikovano. A naš posao je takav, nikada se ne zna kada će nešto da iskrsne, recimo krava počne da se teli, a ja nemam dozvolu i kako da odem na teren ” pita se veterinar Dragan Jorović.

#odgovornonovinarstvo