Naslovna Video Šta zna želja šta je nemoguće: Prvi u Srbiji proizvode pravi šampanjac!

Šta zna želja šta je nemoguće: Prvi u Srbiji proizvode pravi šampanjac!

515
0

Postoji stara narodna izreka koja kaže „Šta zna želja, šta je nemoguće!“ i ona najbolje opisuje priču koja je pred nama.

SPREMITE PČELINJAKE ZA ZIMU! Ne dozvolite da vam stradaju društva, jer niste ovo uradili!

Kada ljudi sanjaju velike snove i imaju velike planove, ali i volju, želju i spremnost da se žrtvuju i potrude za njih onda ih i ostvare.

Da je neko rekao 2000. godine porodici Vlahović koja je tada živela u Moskvi, i bavila se poslovima koji su vezani za građevinu da će se se dvadeset godina kasnije baviti vinogradstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore, ne bi mu verovali.

Međutim, diplomirani inžinjer ali gradjevine Nebojša Vlahović, osnovao je mladu vinariju koja sada ima 20 hektara vinograda i koja ima sorte koje doslovce niko drugi u Srbiji nema.

Ta vinarija „Komuna“ je, koliko mi znamo, jedina koja je  donela francusku tehnologiju proizvodnje šampanjca, od stalaka do boce, u Srbiju.

SAVET MAJSTORA! Kako da održavate motorne testere i prepoznate falsifikat! (VIDEO)

Oni proizvode pravi šampanjac, ili kako mora da se deklariše kao penušavo vino, ali tehnologija je ista kao u Šampanji.

Trebalo je vremena i novca, i struke da se to uradi ali je urađeno i ovo jedino penušavo vino koje se u Srbiji proizvodi od rajnskog rizlinga, koji je čak i pogodniji zbog kiselina.

Možda bi neko sada pitao „Kako prvi šampanjac u Srbiji kada smo mi još osamdesetih imali svoje šampanjce?“

Međutim, surova istina je da ta tehnologija nije imala veze sa vezom i da je to pravljeno za socijalizam i za mase. Na primer, Fruškogorski biser koji je nekada postojao je besmisleno veštački gazirano vino i to nije i nema veze sa ovom tehnolgojom, tj. sa pravom proizvodnjom šampanjca. Nije ni čudo što je propala Jugoslavija ako je to tada nazivano šampancem.

Upoznajte Mirka Arsića – čoveka koji je uspeo da ostvari svoj san

Sin Nebojše Vlahovića , Mateja je proveo ekipu „Bolje zemlje“ kroz podrum i pokazao, deo tehnologije proizvodnje originalnog šampanjca .

U suštini, radi se o vinu dvostruke fermentacije. Dakle, vi dobijete vino, a onda vinu dodajete širu da bi se ponovo razvio alkohol i ugljen dioksid, koji daje penušavost.

Istini za volju, da je to tako jednostavan proces svako bi pravio šampanjac. Suština je da nije i da vi morate da imate još mnogo toga kako bi dobili šampanjac: specijalne čepove za vino koje inače bacate ,ali pošto ga delom, srmznete u tečnom glikolu; morate da imate bocu mora da izdrži deset bari pritiska; specialni stalak; da sve to znate da koristite i morate da okrećete flaše na stalku svaki dan i to celih 45 dana.

dipl. ekon. Mateja Vlahović

– Ovo su francuski stalci – kaže dipl. ekon. Mateja Vlahović. – Na njima se penušanac priprema za degužiranje.

– Dva puta dnevno flaša se okreće za, otprilike, osminu kruga da bi se izumrli kvasci skupili na dnu boce, tj. u grliću – objašnjava on proces. – Nakon 45 dana on će da se zamrzne i kada se krunski čep skine oni će da izlete u zamrznutom obliku.

– Nakon toga ćemo penušavac da dolijemo u flašu i da stavimo onaj poznati pampur.

OVO VAM SIGURNO TREBA! Jeftina mašina za ručno postavljanje folija koja taj posao čini lakim! (VIDEO)

Potom je objasnio sam proces pravljenja šampanjca:

– Prvo se pravi obično vino koje ima manji procenat alkohola i visoku kiselinu.

– To se radi zato što će sekundarna fermentacija, koja se odvija u flaši, nadoknaditi alkohole i same kiseline će opasti malo – otkriva on tajnu pripreme. – Ugljen dioksid će poboljšati arome i zbog toga vino koje se pravi u inoksu treba da bude dosta neutralnije.

Rajnski rizling, od kojeg se pravi šampanjac se bere ranije, već početkom septembra. Vino dobijeno od njega ima pH vrednost 3, ali mora tako da bude jer je i to deo tehnologije proizvodnje.

PLUG ZA 21. VEK! Domaći, a bolji od bilo kojeg drugog u svetu! (VIDEO)

Ono što će mnogima biti interesantno i podsticajno je činjenica da vi flašu šampanjca iz vinarije „Komuna“ ne možete da kupite nigde u prodavnici, čak ni u samoj vinariji. Sve je već otkupljeno od strane restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Veleprodajna cena flaše šampanjca koji proizvodi vinarija „Komuna“ je 1200 dinara, a tržište je veliko kao i njegovi zahtevi, tako da oni sami ne mogu da ga podmire.

OVAKO SE TO RADI! Rasadnik maline koji garantuje kvalitet i prinos! (VIDEO)

Istorija vinarstva u Srbiji je duga, ali je bila devastirana nedomaćinskim odnosom države prema njoj u decenijama iza nas i možda je ovo još jedan način da se ona obnovi, a i način da da ideja onima koji imaju san.

Vlahovići su dosanjali svoj san, proizvode šampanjac u Srbiji i to odličan.

Detaljnije o tehnologiji proizvodnje šampanjca pogledajte na snimku ispod.