Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Upoznajte Mirka Arsića – čoveka koji je uspeo da ostvari svoj san

Upoznajte Mirka Arsića – čoveka koji je uspeo da ostvari svoj san

491
0
Mirko Arsić, Drlupe

Mirko Arsić, privrednik i vlasnik poznate firme „Dolina Gruže“, ali i poljoprivrednik, čovek sa sela, je oduvek imao san – da ima što više ovaca.

Ovo nije samo san, ovo je i projekat koji daje rezutlate koji zaradjuje i koji dokazuje da pramenka, najobičnija naša domaća pramenka, može da bude profitalbilna ovca ako se gaji na pravi način.

Jedini pravi način za ovu rasu je pašnjak, a kada je u pitanju Šumadija ove ovde nisu na paši samo dva meseca godišnje.

Trenutno na farmi ima preko 400 plotkinja, sigurno preko 500 i više grla, a u nekim momentima ovde je bilo i preko 600 plotkinja.

Mirko Arsić, Drlupe

– Ja sam voleo to da imam i zato sam išao na to da ih bude što više – objašnjava gospodin Mirko Arsić. – Gledao sam da ih bude što više, jer samo tako može da se zaradi. Ako imate mali broj ovaca nemate ništa.

– Još od malih nogu sam voleo ovce i da to radim. Imali su ih i moji stari od davnina. Zato je bilo logično da se odlučim za njih i to za pramenku.

Na pitanje da li je razmišljao o stranim rasama Mirko kaže:

– Nisam hteo ni jednu tu drugu stranu rasu. Mada, sviđao mi se vitemberg, ali ne čist nego melez.

Zbog čega mu se svideo hibrid vitemberga, ali i zašto je ipak odustao od njega možete pogledati na snimku ispod.

Ključno za pramenku je paša i da taj deo kabaste hrane uzme sama, sve ostalo podiže troškove. Arsić ima oko 70 hektara pašnjaka i livada

To su veoma veoma dobre parcele na kojima bi mogao da uspeva kukruz, ali ne on ih namerno drži kao livade na kojima pregonskom ispašom napasa ovce. Mejdutim to nije sve, koliko je otporna pramenka pokazuje i to što deo hrane uzima iz šume. Kao nekada svinje tako Mirko tradicionalno pusti ovde u šume gde se hrane žirom i šumskim plodovima.

– Ja ništa ne sejem. Puštam ih samo na livade i pašnjake – priča Mirko Arsić. – Ovca je ta koja najmanje košta kada je na paši.

– Ono što je takođe dobro je da ovca u isto vreme đubri tamo gde pase tako da nema potrebe za nekim veštačkim đubrivom i smanjeni su troškovi.

– Ovca na paši provede do 10 meseci, a da su najgori vremenski uslovi ne ispod 7 meseci i to po ceo dan – objašnjava.

Sada stižemo do stvarno zanimljivog dela.

Arsić drži svoje ovce na paši i za taj kabasti deo obroka ovca se sama snalazi i to je najeftinije, ali šta ako našoj pramenki date stvaro dobar kocentrat? Šta ako primenite flašing metodu? Šta se dobija?

Kada je „Bolja zemlja“ bila u Sjenici od naših sajnih odgajivača kao što su, na primer, Jukići, tamo smo čuli da zbog oštre klime, ono što oni očekuju je jedno jagnje po ovci godišnje.

Međutim, kada je Arsić samo malo poboljšao ishranu, tj. ovce se hrane koncentratom, ili žitaricama kada se vrate sa paše, sa ovom ovcom se dogodilo nešto – postala je poliestrična tokom cele godine.

Pramenka može da se pari stalno, i može da da više od jednog jagnjeta i to jagnje može da napreduje, jer je mlečna ovca skoro isto koliko i tovne rase.

Više o svemu tome pogledajte na snimku ispod…