Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Staklenik u Irigu: poljoprivreda najnovije generacije

Staklenik u Irigu: poljoprivreda najnovije generacije

71
0

U Irigu je recentno izgrađen novi staklenik, i to staklenik najsvežije, savremene tehnologije koji tehnološki ne zaostaje za EU. Štaviše, nije netačno reći da je ovo trenutno jedan od najboljih, ako ne i najbolji staklenik na Balkanu.

Photo by Who’s Denilo ? on Unsplash

Iriški staklеnik je prvi staklеnik u Srbiji koji koristi najmodernije tehnologije prema standardima EU. Staklеnik „Rasad grou“ je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava kontrolu mikroklimatskih uslova, što podrazumeva da se cela proizvodnja odvija na betonu, uz kontrolu svih parametara – vode, vlage, svetlosti, temperature i hraniva.

Juče je obeleženo otvaranje novog dela staklеnika na površini od hektara, dodatnog uz već postojeći deo od 1,3 hektara.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Staklenik sa high-end performansama

Staklenik će godišnje proizvoditi 50 miliona rasada svih vrsta povrća, namenjenih kako domaćim profesionalnim povrtarima, tako i prehrambenoj industriji i pojedincima.

Direktor „Rasad grou“, Anđelko Mišković, planira proizvodnju rasada kako za domaće tržište, tako i za strane kupce, ali s naglaskom na tržišta u okruženju zbog troškova transporta. Istakao je primer izvoza za austrijsko tržište, gde su prodali osam miliona rasada celera.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Vlasnik staklenika, Milutin Karas, najavio je proširenje kapaciteta za dodatna dva do tri hektara uz pomoć komercijalnih kredita, IPARD programa i Fonda za razvoj Srbije. Naglasio je kontinuiranu proizvodnju tokom cele godine, s proizvodnjom zelene salate i cveća na otvorenim površinama tokom toplih meseci, kako danju tako i noću.

Zamena šefa delegacije EU, Plamena Halačeva, pohvalila je „Rasad grou“ kao primer kako se putem IPARD programa EU može unaprediti poljoprivredna proizvodnja. Podstakla je preduzetnike u poljoprivredi, turizmu i ruralnom razvoju da apliciraju za sredstva. Dodala je kako je ovo važno, s obzirom na to da IPARD program obezbeđuje značajnu finansijsku podršku za investicije.

Image by Quartzla from Pixabay

Halačeva je istakla da je za srpske poljoprivrednike u okviru IPARD projekta EU obezbeđeno 100 miliona evra. Dodala je i da je do sada bilo 15 IPARD poziva s više od 1.400 potpisanih ugovora. Pritom, podsećamo, isplaćeno je preko 100 miliona evra.

Izvor: Dnevnik