Naslovna Poljoprivreda Stanje ozimih strnih žita na severu KiM

Stanje ozimih strnih žita na severu KiM

277
0

Situacija po pitanju strnih ozimih žita na severu srpske južne pokrajine je šarolika, pogotovo ako se njihovo zdravlje uzme u obzir. Dugotrajno topli period tokom leta i sušan početak jeseni rezultirali su promenom optimalnog roka setve. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača nije uspeo pripremiti parcele u optimalnom roku, a očekuje se da će zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kašnjenja u radu na pripremi zemljišta, visokih cena semenske pšenice i repromaterijala, manje površine biti posejane u odnosu na prošlu godinu.

Produžetak roka berbe kukuruza, koji je uglavnom predusev na našim parcelama, značajno je uticao na odgađanje radova vezanih za setvu. Mnogi poljoprivredni proizvođači su čekali kiše kako bi sproveli setvene aktivnosti, ali padavine nisu bile dovoljne, što je otežalo obavljanje kvalitetnih radova i pripremu parcela. Kao rezultat, na terenu se često mogu videti njive sa usevima u fazi nicanja, ali na loše pripremljenim parcelama.

Prošlogodišnji uslovi u proizvodnji, posebno obilne padavine tokom maja i juna, zajedno sa niskim kvalitetom zrna i prinosima, značajno su uticali na setvu pšenice ove sezone. Većina poljoprivrednih proizvođača koristila je seme iz prethodne godine za setvu. To može negativno uticati na razvoj patogena i smanjenje prinosa. Na području severa Kosova i Metohije, usevi pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvoja. Pri tome su oni iz ranijih rokova setve u fazi bokorenja, dok se usevi iz kasnijih rokova setve kreću od faze nicanja do razvoja listova.

Foto: freepik/ArthurHidden

Još o stanju strnih žita

U novonastalim usevima pšenice i ječma primećeno je prisustvo lisnih vaši i cikada. Očekuje se njihovo povećanje sa najavljenim porastom dnevnih temperatura. Dominantna vrsta cikade je Psammotettix alienus. Osim što sisanjem sokova oslabljuju biljke, ove insekte karakteriše i uloga prenosioca fitopatogenih virusa. To uključuje i one koji uzrokuju žutu patuljavost ječma i virus kržljavosti pšenice.

Najveći rizik od infekcije virusima poseduju usevi posejani u ranoj oktobarskoj setvi. Trenutno, ozimi usevi pšenice i ječma pokazuju dobro zdravstveno stanje i nisu zaraženi bolestima. U početnim fazama rasta strnih žita, prag štetnosti za lisne vaši iznosi jedna ili više vaši na 10% biljaka prema EPPO standardu PP2/11(1). Iako prag štetnosti za cikadu P. alienus nije definisan po EPPO standardu, u susednim zemljama iznosi 5 cikada/m2.

psenica u ruci
Izvor: Shutterstock

Poljoprivrednicima se preporučuje redovno obilazak parcela. Ukoliko primete prisustvo jedne ili više vaši na 10% biljaka, treba da preduzmu tretman primenom odgovarajućih insekticida.

Izvor: Dobro jutro