Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina „Stari dani“, a nova im vina (kvalitetna, posve nešto fina)

„Stari dani“, a nova im vina (kvalitetna, posve nešto fina)

309
0

„Stari dani“, „Kalabalak“, „Alal“, „Basma“, „Aber“. Ovim vinima su vlasnici Podruma “Stari dani”, proteklih godina osvojili tržište Juga Srbije. Ljubiša Stošić iz sela Rakovac, kod Bujanovca i Dušan Janjić iz Leskovca, su napravili još jedno vino pod nazivom “Taman” koje je već u ponudi.

Ovo vino se ne razlikuje po kvalitetu u poređenju sa njihovim ostalim vinima, omogućavajući onima koji ga konzumiraju da dožive duh tradicionalnog juga Srbije, kako kroz sam ukus vina, tako i kroz njegovo ime i karakter. Takođe, ovo vino je proizvedeno od grožđa sa njihove 26,5-hektarske plantaže u vinogradima u Vrtogošu, kao i od grožđa iz sela Živkovo u okolini Leškovca.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Dobra vina „Stari dani“ spravlja da i krive stubove ispravlja

Na toj površini uzgajaju tri sorte crnog grožđa – kaberne sovinjon, merlot i pino noar, kao i dve bele sorte – šardone i sovinjon blan, sve visokog kvaliteta. Zemljište na kojem se gaji vinova loza je izuzetno pogodno za tu vrstu proizvodnje.

S obzirom na ograničene mogućnosti prerade, svake godine su primorani da deo svojeg grožđa prodaju većim vinarijama poput „Radovanovića“, „Kovačevića“ i „Edina“.  „Oni od nas najviše otkupljuju crno grožđe, dok šardone i pino noar u mnogo manjim količinama,“ veli Lazar Stojšić, Ljubišin sin.

Foto: pixabay QuinceCreative

On naglašava da su njihovi vinogradi prošle sezone, iako nije bila povoljna za proizvodnju grožđa, doneli izuzetne prinose u poređenju s drugim proizvođačima.

„Uspeli smo da u prvoj polovini godine, koja je obilovala nestabilnim vremenom, na vreme zaštitimo vinovu lozu. U drugoj polovini imali smo lepo vreme, a sve to je pogodovalo  lepom razvoju i sazrevanju grožđa, što je na kraju rezultiralo i dobrim prinosima“, izjavio je Lazar.

Foto: Pixabay

Vlasnici vinarije „Stari dani“ ulaze u novu proizvodnu sezonu s velikim ambicijama. Trenutno su angažovani na orezivanju vinove loze, što planiraju da završe do marta meseca. „Na ovom poslu angažovali smo vrhunske majstore. To su sve prekaljeni orezivači vinove loze i mi smo prezadovoljni njihovim radom,“ dodaje Lazar.

Nakon završetka ovog bitnog zadatka, planiraju da u vinogradima započnu sa podešavanjem žica i stubova. Potom će se posvetiti đubrenju. Kada stigne toplije vreme, obaviće jednu do dve obrade zemljišta radi suzbijanja korova. „I ove godine nam predstoji borba za dobar prinos. Ako vreme bude lepo ta borba će biti mnogo lakša. I uz manje muke ćemo doći do željenih prinosa,“ naglašava on.

Izvor: Dobro jutro