Naslovna Poljoprivreda Šteta od nevremena može dovesti poljoprivrednike u bankrot

Šteta od nevremena može dovesti poljoprivrednike u bankrot

247
0

Ekonomista Milan Prostran upozorava da je šteta od nevremena koje je udarilo Srbiju prethodnih dana ozbiljna do te mere da može dovesti poljoprivrednike do bankrotstva.

Moguća procenjena šteta u milijardama

„Što se tiče biljne proizvodnje, preko 98% pod vedrim nebom, svega 2% se nalazi u nekoj vrsti zaštita biljne vrste. A sada nas je zahvatilo nezapamćeno olujno nevreme praćeno kišom i gradom,“ ističe Prostran za emisiju „Novi dan“. „Zahvatilo je i žitorodna područja u Vojvodini, Mačvi, Stigu i Pomoravlju. Dakle, praktično je čitava Srbija bila pod nevremenom i štetom koju je ovo nevreme nanelo. Nemamo još konačnih procena, ali i Bačka i Srem kao najplodonosnija područja za žitarice su na udaru. Velike su štete na ratarskim i povrtarskim kulturama.“

Photo by Renaud Confavreux on Unsplash

Kako tvrdi sagovornik, šteta će se meriti u milijardama, premda nije naglasio da li su u pitanju dinari ili devizne valute. Upozorio je da srpski poljoprivrednici ne smeju da odustanu od proizvodnje hrane. U suprotnom, ukupan bilans hrane u Srbiji osetiće posledice takvog čina. „Sve u svemu, čekamo izveštaje tih komisija,“ dodao je Prostran. „A poznato je da država ima posebnu obavezu ukoliko je šteta od nepogoda iznad 10% u odnosu na BDP zemlje. Onda se zaista moraju preduzimati ozbiljne mere.“

Prostran je podsetio slušaoce „Novog dana“ da se ova godina sa nepogodama nadovezala na prošlogodišnju. Podsetićemo da su prethodnu proizvodnu sezonu obeležile velike suše. Ova kombinacija klimatski različitih uslova, istakao je Prostran, će veoma loše uticati na domaće poljoprivredne proizvođače. Po njegovoj proceni, najveći trošak nakon ove štete snosiće država koja mora da podrži poljoprivrednike nakon svega što su prošli.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Klimatske nepogode u 2023. godini

Superćelijska oluja i prateći grad koji su zadesili Srbiju tokom prethodne nedelje su samo dve u nizu padavina koje su obeležile prvu polovinu ove godine. Podsećamo da su april, maj i prva polovina juna bili obeleženi kišama. U nekim predelima Srbije je tokom aprila stigao i kasni sneg. Ovaj klimatski disbalans sa sobom donosi niz problema poljoprivrednicima, gde su najčešći neredovna primena preparata za tretman od štetočina, bolesti i korova. Pojedine kulture, pogotovo voćne, imaju primetni pad u prinosima, dok se kod izvesnih još uvek ne zna sa sigurnošću kako će izneti novu sezonu.

Izvor: N1

Pogledajte i: Kukuruz u krizi zbog klimatskih nepogoda, Desetkovana rana šljiva u Čačku