Naslovna Poljoprivreda Stigla setva rasada kasnog kupusa; evo kako istom treba da pristupite

Stigla setva rasada kasnog kupusa; evo kako istom treba da pristupite

102
0

Od 25. maja do 25. juna obično je vreme za setvu rasada kasnog kupusa. Tada biljke za rasađivanje dospevaju u prvoj ili češće tokom druge polovine jula. Berba, treba naglasiti, dakako počinje krajem oktobra ili početkom novembra. Treba uzeti u obzir da svaki dan setve nakon 10. juna produžava period vegetacije u oktobru i novembru za 7 dana.

Foto: Pixabay

Tokom razvoja kupusa, razlikujemo nekoliko faza rasta koje se razlikuju po trajanju i uslovima potrebnim za optimalan razvoj. Seme kupusa se sije plitko, pokriveno slojem supstrata ili peska debljine do 5 mm. Dublje setve produžavaju vreme nicanja i dovode do neujednačenog rasta biljaka po veličini.

Idealna temperatura za klijanje semena je 15-18°C, pri kojoj semena proklijavaju za tri dana. Nakon klijanja, treba postepeno smanjivati temperaturu na 10-15°C kako bi se usporio rast rasada. Redovno i umereno zalivanje ključno je za dobijanje zdravog rasada. Za proizvodnju rasada na jednom hektaru dovoljno je koristiti 300-400 g semena visokog kvaliteta.

Foto: Pixabay

Setva kasnog kupusa: zaštita, priprema, prihrana, itd.

Tokom proizvodnje rasada kupusa važno je osigurati dobro osvetljenje biljaka, što podrazumeva pravilan razmak između njih kako bi se izbeglo zasenjivanje i izduživanje rasada. Nedostatak vode usporava napredak biljaka, dok prekomerna vlažnost dovodi do izduživanja, tanjeg stabla koje lako puca. Ovo je posebno važno tokom vrućih letnjih dana, kada često postoji tendencija da se biljke zalivaju preterano.

Kada dnevne temperature prelaze 25-30°C, preporučuje se smanjiti učestalost zalivanja, zalivajući ređe i u manjim količinama. Prekomerna vlaga može uzrokovati žućenje i izduživanje rasada, čineći ga podložnijim bolestima. Rasad bi trebalo dobro zalivati i pre samog rasađivanja, što pomaže biljkama da se brzo oporave i ukorene.

Foto: Pixabay

Kasni kupus tokom vegetacije zahteva 10-12 zalivanja, svakih 8-15 dana, sa zalivanjem od 30-40 mm vode po zalivanju. Tokom proizvodnje rasada moguće je suočiti se sa problemima kao što su korovi, bolesti i štetočine, što može ugroziti kvalitet i prinos.

Kvalitetan rasad karakteriše čvrstoća, zdravlje, prisustvo najmanje četiri dobro razvijena lista i dobar razvijen korenov sistem. Kako bi se osigurala konzistentnost proizvodnje, preporučuje se proizvoditi oko 10% više rasada, kako bi se pokrila mogućnost kasnijeg popunjavanja praznina na njivi.

Ukoliko je rasad kupusa prerastao i ako je vreme za sadnju toplo, koristan je „odrezati“ deo lisne rozete kako bi se smanjilo isparavanje vode preko lista i poboljšalo usvajanje biljaka. Važno je pri tom voditi računa da se ne ošteti vegetativni vrh biljke, koji je ključan za formiranje buduće glavice.

Izvor: Vojvodina Uživo