Naslovna Poljoprivreda Stiže pomoć poljoprivrednicima sa poplavljenih gazdinstava

Stiže pomoć poljoprivrednicima sa poplavljenih gazdinstava

516
0
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Resorno ministarstvo će pružiti pomoć poljoprivrednicima iz Zapadne Srbije kako bi se što pre sanirala situacija nastala usled plavljenja, najavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković tokom posete opštini Ivanjica.

Tanasković je naglasila da je Ministarstvo tu za sva gazdinstva koja su pretrpela štetu u poslednjih par dana. Dodala je da će biti izvršena sanacija atarskih puteva i da će monetarna pomoć poljoprivrednicima iznositi 95 miliona dinara.

U svojoj izjavi, ministarka je navela da su opštine već oformile komisije i utvrdile stanje štete. Na teritoriji Ivanjice prijavljena je šteta na vodotokovima prvog reda u šest mesnih zajednica u vrednosti od 50 miliona dinara. Oštećenja u vrednosti od 45 miliona dinara su zabeležena u opštini Požega, dok u Arilju nije bilo šteta. Predsednici sve tri opštine su se sastali sa ministarkom i članovima kriznog štaba. Tanasković je iskoristila priliku i da porazgovara sa lokalnim proizvođačima malina o predstojećoj sezoni.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Padavine i dalje problem poljoprivrednicima

U Ivanjici je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog obimnih padavina i plavljenja. Šest mesnih zajednica, gde spadaju Kušići, Bratljevo, Močioci, Brezovo i Kovilje, je pretrpelo najtežu štetu. Sem Ivanjice, veća plavljenja u Zapadnoj Srbiji su zabeležena i u Požegi, Čačku, Užicu i Lučanima.

Obimne padavine su nanele štetu i u drugim predelima Srbije. Stručnjaci iz Vojvodine upozoravaju da će trenutni klimatski uslovi doneti do znatnog smanjenja u poljoprivrednim doprinosima. Najveći gubitak će se osetiti na pšenici, kukuruzu, soji i pojedinim ključnim voćnim biljnim vrstama. Opasnost predstavlja korov, novonastao koliko i dugoročan, kao i bolesti koje se javljaju tokom vlažnih i hladnih perioda godine. Postoji i mogućnost pojavljivanja štetočina, te stručnjaci preporučuju preventivni tretman adekvatnim preparatima.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka Tanasković je bila jedna od panelista tokom konferencije „Grow Up – Snaga zemlje“ održane na Kopaoniku prošle sedmice. Tokom konferencije održana je i tribina na temu uticaja klimatskih promena na poljoprivredu i koliki problem predstavljaju na regionalnom koliko i globalnom nivou.

Izvor: Zvanični sajt Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pogledajte i: Vinova loza i jabuka ugrožene zbog padavina