Naslovna Poljoprivreda Vinova loza i jabuka ugrožene zbog padavina

Vinova loza i jabuka ugrožene zbog padavina

608
0

Mraz i obimne padavine u prvoj polovini 2023. godine će uticati na pojavu bolesti na voćarskim biljnim vrstama. Vinova loza i jabuka su pogotovo ugrožene na prostoru Srema, javljaju stručnjaci.

Lazar Klještanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo pri Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi, navodi da će trenutna količina padavina dovesti do problema u oprašivanju i oplodnji vinogradarskih kultura. Posebno je skrenuo pažnju na moguću pojavu bolesti poput sive truleži. „Naročito su osetljive vinske sorte zbijenih grozdova, zatim sorte velike rodnosti i bujnosti,“ dodao je Klještanović.

Vinova loza tek treba da stigne do feno faze cvetanja, što je čini posebno ranjivom na bolesti poput sive truleži. Gljiva koja uzrokuje sivu trulež, Botrytis cinerea, upravo uspeva u vlažnim i hladnim uslovima. Sem vinove loze, napada i voćarske biljne vrste poput jagoda, borovnica i malina. Klještanović naglašava da je u ovom periodu ključna fungicidna zaštita odgovarajućim preparatima u dogovoru sa zaštitarima.

Moguć manji doprinos jabuka

Po pitanju drugih voćnih vrsta u Sremu, Klještanović navodi da je moguć manji doprinos jabuka ove godine, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi do koje mere. „Za sada je situacija dosta neujednačena, a što svakako zavisi od voćne vrste, ali i terena na kom se zasad nalazi,“ ističe Klještanović. Dodao je i da glede bolesti treba obratiti pažnju na pojavu pepelnice, dok je plamenjača moguća u manjoj meri. Kao najčešća bolest jabuka, pepelnica najčešće napada biljku na temperaturi između 10 i 20 stepeni. Idealni klimatski uslovi za zarazu su prisutni još od aprila.

Mraz na jabuci je takođe bio prisutan ove godine, što je nekarakteristično za ovu biljku. Po rečima Klještanovića, jabuka je kontinentalna voćna vrsta, te je pojava mraza na istoj retkost.

Od voćarskih vrsta, tokom prve polovine 2023. godine najbolje uspeva šećerna repa. Obimne količine padavina nisu negativno uticale na trenutne doprinose. Uzgajivači naglašavaju da se ove godine očekuje odlična zarada od šećerne repe. Povećanju proizvodnje šećerne repe, kako navode, su pomogli i povećanje cene šećerne repe i subvencije koje je obezbedila država. Podsećamo da je proizvodnja šećerne repe porasla u odnosu na prethodnu godinu za 30%.

Izvori: AgroKlub, Dnevnik

Pogledajte i: Kiša preplavila vojvođanske useve: preko 300 litara u pojedinim mestima