Naslovna Poljoprivreda Stiže vrućina, štetočine prate (bacite se na zaštitu što pre)

Stiže vrućina, štetočine prate (bacite se na zaštitu što pre)

79
0

U skladu sa prognozom meteorologa za period od utorka, 18. juna, u celoj Srbiji se očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo vreme, sa dnevnim maksimumima temperature od 31ºC do 35ºC, a oko 20. juna i malo iznad 35ºC. U urbanim sredinama se najavljuju i tropske noći. U takvim vremenskim uslovima, sa visokim temperaturama i nedostatkom padavina, očekivano je da će se štetočine u biljnoj proizvodnji brzo razviti, što će rezultirati povećanjem njihove brojnosti i potencijalnom štetom na usevima i zasadima.

Koji štetni organizmi će biti posebno aktivni i koja biljna proizvodnja je najviše ugrožena ovakvim uslovima? Saznajmo u pasusima ispod.

Izvor: Shutterstock/Tomasz Klejdysz

Koje štetočine će navirati (i kako dotične štetočine ukloniti)?

Grinje – Soja, Lubenice, Višnje, Šljive, Jabuke, Kruške

U usevima soje, lubenica i drugih vrežastih kultura, kao i u zasadima višanja, šljiva, jabuka i krušaka, očekuje se naglo povećanje brojnosti grinja (uključujući običnog paučinara, crvenog voćnog pauka i rđaste grinje), što može prouzrokovati štetu zbog ishrane. Potrebno je pretražiti grinje na naličju lista, posebno duž oboda biljaka.

Važno je napomenuti da se tretman protiv grinja može primeniti samo na ivične delove parcela kako bi se sprečilo širenje na celu površinu. Zbog prisustva svih stadijuma razvoja i ograničenog delovanja akaricida na jaja, preporučuje se primena dva uzastopna tretmana u intervalu od 7 dana. Obzirom da se grinje nalaze na naličju lista, potrebno je koristiti veću količinu radnog rastvora. Preporučeni akaricidi uključuju abamektin za široke useve, fenpiroksimat za soju, bifenazat, heksitiazoks, klofentezin za jabuke i kruške, te acekvinocil, piridaben, tebufenozid i spirotetramat za druge useve.

Izvor: Shutterstock/Sleepyhobbit

Cikade – Vinova Loza, Šećerna Repa

U vinogradima se očekuje pojava trećeg uzrastnog stupnja cikade Scaphoideus titanus, prenosioca fitoplazme koja izaziva zlatasto žutilo vinove loze. Suzbijanje ove cikade je neophodno radi zaštite proizvodnje grožđa i vina. Cikade treba tražiti na naličju donjih listova, a pristup treba biti oprezan jer su izuzetno pokretljive. Za suzbijanje cikada u vinogradima preporučuje se insekticid na bazi flupiradifurona.

U usevima šećerne repe, cikade su registrovane pre desetak dana, a njihovo brojnije prisustvo očekuje se sa tropskim talasom. Zbog problema sa gumozom šećerne repe iz prethodne godine, uzrokovane fitoplazmom koju prenose cikade, preporučuje se primena insekticida uz zaštitu od cerkospore, posebno u Banatu i Sremu gde je problem bio najizraženiji.

suzbijanje tripsa u luku
Foto Agrosava

Tripsi – Luk, Breskva

Ozimi luk i dalje se skida, a u toku je prelet tripsa na prolećne lukove. Tropske temperature će ubrzati njihov razvoj i podići populaciju. U usevima luka preporučuju se insekticidi na bazi formetanat-hidrohlorida, cijantraniliprola i spinosada.

U pojedinim zasadima bresaka primećeno je prisustvo tripsa, koji može ograničiti izvoz zbog karantinskih zahteva nekih zemalja uvoznica. Za praćenje prisustva tripsa preporučuje se metoda otresanja grana sa plodovima na belu podlogu. Za suzbijanje tripsa u zasadima bresaka moguće je koristiti insekticid na bazi cijantraniliprola, koji je registrovan za suzbijanje breskvinog smotavca.

Foto: Wikimedia

Kukuruzna Sovica – Kukuruz, Paprika, Paradajz, Boranija, Soja

Kukuruzna ili pamukova sovica je jedna od najopasnijih štetočina koja se hrani na oko 250 biljnih vrsta. Migrira iz toplijih krajeva i u naše krajeve stiže s Mediterana. Već sada se registruju jaja kukuruzne sovice u usevima, a sa najavljenim toplotnim talasom očekuje se dolazak novih jedinki i piljenje gusenica. Mere zaštite treba sprovesti pri pojavi gusenica i promeni boje jaja iz bele u smeđu. Jaja treba tražiti na listovima ili generativnim organima najrazvijenijih biljaka. Insekticidi na bazi deltametrina, hlorantraniliprola, azadirahtina i Bt subspec. kurstaki su registrovani za useve kukuruza, paprike, paradajza i drugih kultura.

Pepelnica i Drugi Patogeni

U uslovima suvog i toplog vremena, patogeni koji uzrokuju pepelnicu i druge bolesti se brzo razvijaju. Potrebno je redovno sprovoditi mere zaštite u usevima lubenica, dinja, tikvica, mrkve, jabuka i vinove loze.

pepelnica

U zasadima jabuka, bresaka i šljiva, treba obratiti posebnu pažnju na smotavce i druge štetne organizme. Preporučuje se pratiti regionalne preporuke za svaku biljnu vrstu. Prilikom primene pesticida, važno je strogo se pridržavati uputstava za upotrebu i propisanih karenca kako bi se osigurala sigurnost prema ljudima, životinjama i životnoj sredini.

Izvor: Poljoprivrednik