Naslovna Poljoprivreda Stočari podržali inicijativu Vlade o bržem razvoju sektora

Stočari podržali inicijativu Vlade o bržem razvoju sektora

70
0

Stočari iz oblasti svinjarstva, govedarstva, ovčarstva i živinarstva podržali su inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predstavnici raznolikih udruženja stočara su na tu odluku došli nakon sastanka sa predsednikom Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijanom Rističevićem.

Na sastanku je naglašena potreba za ubrzanjem razvoja stočarske proizvodnje, a podatak da smo prošle godine uvezli mleko, meso i proizvode od mleka i mesa u vrednosti od oko 600 miliona evra jasno ukazuje na ovu neophodnost. Istaknuto je da bi biljna proizvodnja trebala biti usmerena ka podršci domaćem stočarstvu i prerađivačkoj industriji. Kroz subvencije, podsticaje i druge mere, potrebno je usmeriti poljoprivrednu proizvodnju u tom smeru kako bi se postigao veći prihod po hektaru poljoprivrednih površina.

krava
Photo by Etienne Girardet on Unsplash

Šta su stočari i Vlada diskutovali?

Istaknuto je da je godišnje izdvajanje države od oko milijardu evra za subvencije neprihvatljivo, posebno s obzirom na zavisnost od uvoza stočarskih proizvoda. Radi postizanja evropskog proseka od jednog grla po hektaru poljoprivrednog zemljišta, što je trenutno tri puta manje u Srbiji, predloženo je povezivanje podsticaja s hektarima uslovnih grla.

Ocenjeno je i da bi praksa pasivizacije određenih gazdinstava zbog nekoliko ari zemljišta trebala biti prekinuta. U tu svrhu, predloženo je usvajanje pravilnika za e-agrar i uvođenje programa IACS i LPIS u Upravu za agrarna plaćanja. Ovi programi bi omogućili automatsko izračunavanje referentne površine poljoprivrednog zemljišta prilikom obrade zahteva za isplatu podsticaja.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

U Srbiji je ovaj program već bio podržan u obliku pilot projekta od strane IPA fondova. Predstavnici udruženja su izrazili želju za razgovorom s predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kako bi se raspravljalo o aktuelnim problemima u poljoprivredi.

Na sastanku u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici različitih udruženja odgajivača i proizvođača u poljoprivredi, kao što su:

  • Udruženja odgajivača svinja Bačka Topola
  • Šabačko udruženje odgajivača goveda Šabac
  • Udruženje odgajivača goveda limuzin rase Subotica
  • Udruženje odgajivača centralne Srbije
  • SPAS – Sabor proizvođača Agroprivrede Srbije
  • Udruženje odgajivača autohtonih rasa Eko selo Dudovica
  • Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga
  • Udruženje odgajivača ovaca i koza Sokobanja
  • Udruženje ratara i stočara Srbije Čenej
  • Udruženje „Opstanak“.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstGubitak agrarnog tržišta: kuda težimo, šta se dešava?
Sledeći tekstMalinari i mali hladnjačari se opet sastaju u Arilju