Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo: sektor u koji treba da uložite (a evo i zašto)

Stočarstvo: sektor u koji treba da uložite (a evo i zašto)

162
0

Stočarstvo kao sektor agrara je opet dobilo na pažnji, mahom u vidu mnogih javnih poziva koje je plasiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. A evo i o čemu je reč.

Foto:Pixabay

Mleko u prvom planu

Trenutno je otvoren javni poziv za premiju za mleko koji će trajati do kraja aprila, dok je danas objavljen i javni poziv za kvalitetna priplodna grla koji će biti aktuelan sve do 15. maja. Sredinom prošle nedelje završen je javni poziv za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi.

Ovaj poziv za premiju za mleko deo je opsežnih mera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usmerenih na podršku primarnim proizvođačima kad je stočarstvo, odnosno mlečno govedarstvo, u pitanju. Trenutna premija za mleko iznosi 19 dinara po litru i isplaćuje se za svaki litar predatog mleka. S obzirom na prošlogodišnje povećanje sa 15 na 19 dinara, ukinuta je i minimalna količina predatog mleka od 3.000 litara za ostvarivanje premije.

Foto: freepik/jcomp

Javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine je objavljen 1. aprila i biće aktuelan sve do 30. aprila 2024. godine.

Prijave za premiju za mleko se podnose na uobičajeni način, putem mlekara, ali postoji i opcija direktnog prijavljivanja primarnih proizvođača. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje putem portala ePodsticaji.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

Tanasković o muzarama i premijama za iste

Osim premija za mleko, koje su dostupne za prijavu do 30. aprila, planirano je i niz drugih mera podrške poljoprivrednicima u ovom sektoru. Jedna od tih mera je subvencija po grlu za visokokvalitetne mlečne krave, koja je prošle godine povećana za 60%, sa 25.000 na 40.000 dinara.

Kada se tome dodaju podsticaji za nabavku osnovnog stada, poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom pokrivaju čak 74% svojih troškova. O tome je nedavno govorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Foto: Pixabay

„Od ovе godinе pokrivеnost troškova jе 74%“, izjavila je Tanasković. „Bеz obzira na to da li uopštе prodaju mlеko mlеkarama, da li to mlеko sirе ili nе sirе, da li pravе kajmak ili nе. Daklе, to ništa nе računamo vеć samo ono što dobiju od državе njima jе dovoljno da pokrijе 74% troškova. To jе nеšto što njima dajе sigurnost, a ujеdno dajе sigurnost i građanima u poglеdu cеna jеr idеja jе da sе poljoprivrеda vrati tamo gdе joj jе mеsto u Srbiji“.

Prošlo je evropsko tržište mleka i mlečnih proizvoda doživelo veliku turbulenciju sa padom cena mleka na rekordno niske vrednosti. Država je odmah reagovala kako bi zaštitila poljoprivrednike i stočare koji se bave mlečnim govedarstvom. Vlada Srbije je donela niz uredbi koje su podrazumevale povećanje premija i nadoknada za mleko. Prelevmani za sireve i druge proizvode su povećani na 300 dinara, dodatno su uvedeni prelevmani na uvoz mleka po ceni od 30 dinara po litru, kao i na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara. Takođe, subvencije po grlu za priplodne mlečne krave su povećane sa 25.000 na 40.000 dinara.

Foto: Pixabay

Stočarstvo i ključna uloga koju igra

Ministarka Jelena Tanasković iznela je informaciju o nameri države da unapredi sektor poljoprivrede putem niza drugih mera, koje su usmerene na poboljšanje i povećanje stočnog fonda.

Ona je istakla da je prioritet stočarstvo i povećanje stočnog fonda. Naglasila je da su izgradili jedini genetski centar u Srbiji u Velikoj Plani, nabavili visokokvalitetna grla, te da će već ove godine pokrenuti inicijativu za besplatnu distribuciju semena za osemenjavanje, kako bi poljoprivrednicima omogućili pristup visokokvalitetnom genetskom materijalu. Tanasković je takođe spomenula da se digitalizacijom uređuje i sprovodi registar životinja. Ona je naglasila da je neophodno preispitati sve, suočiti se sa stvarnošću kako bismo precizno odredili gde i koliko treba da ulažemo i kako su ta ulaganja iskorišćena.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Dodala je da je planom „Skok u budućnost – Srbija 2027“ predviđen godišnji rast stočnog fonda od 8% do 10%, uz verovanje da će, uz strogu kontrolu i već drugu godinu zaredom sprovedena ulaganja, barem postići minimum ciljeva u naredne 4 godine.

Ministarka je ukazala da je subvencija po litru mleka 2012. godine iznosila svega pet dinara, dok je danas gotovo četiri puta veća nego tada. Uz to, pre 12 godina, davanja za kvalitetne priplodne krave iznosila su 25.000 dinara, dok danas iznose 40.000 dinara, a planirano je da do 2027. godine dostignu 55.000 dinara. Takođe, istaknuto je da je udeo subvencija u odnosu na cenu u mlečnom govedarstvu 2012. godine bio 64%, dok danas taj udeo iznosi 74%. Tu su i dodatnе mеrе poput davanja od 170.000 dinara za nabavku kvalitеtnе junicе.

Malo i za priplod

Naravno, stočarstvo je opširan pojam, te subvencija ima i u njegovim drugim segmentima. Otvaranje javnog poziva za subvencije za kvalitetna priplodna grla planirano je od 15. aprila do 15. maja. Ovaj poziv obuhvata finansijska sredstva za:

  • kvalitetna priplodna mlečna grla krava
  • tovna grla i bikove
  • ovce i ovnove
  • koze i jarčeve
  • priplodne krmače i nerastove
  • roditeljske kokoške teškog tipa
  • roditeljske kokoške lakog tipa
  • roditeljske ćurke
  • kvalitetne priplodne matice riba šarana i pastrmke.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje putem portala ePodsticaji.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je pozvalo poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom mleka, a žele da provere njegov kvalitet, da se jave Direkciji za nacionalne referentne laboratorije. Na toj lokaciji mogu obaviti sve potrebne analize.

Foto: Pixabay

Naime, tokom pregovora o otkupnoj ceni mleka, neki mlekari su smanjivali otkupnu cenu zbog navodnog pada kvaliteta proizvoda. Tada je istaknuto da laboratorija za analizu kvaliteta i bezbednosti mleka stoji na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima u svakom trenutku. Tako dobijaju mogućnost i pravo da tamo obave analize ili dodatne provere u slučaju sumnje u rezultate analize kvaliteta mleka.

Dugo se isticalo da analize gotovo isključivo sprovode mlekari. To stvara mogućnost nepravednog formiranja otkupne cene. Samim tim je važno da poljoprivrednici preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti svojih interesa.

Izvor: Pixabay

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da postoji zakonska obaveza da se ove analize sprovode na mesečnom nivou. Dodaje se da dotične važe za svakog proizvođača mleka. Nadležni objašnjavaju da u Srbiji ove analize vrše akreditovane laboratorije. Međutim, vrše ih i interne laboratorije mlekara koje ih sprovode u sklopu planova samokontrole. Ti planovi moraju da budu odobreni od strane Uprave za veterinarstvo i veterinarske inspekcije.

Izvor: Dnevnik