Naslovna Poljoprivreda Subotica: setva već pri kraju, paori govore o tome šta sleduje

Subotica: setva već pri kraju, paori govore o tome šta sleduje

101
0

Prolećna setva je u Subotici većim delom okončana, kukuruz je posejan, a u narednom periodu proizvođači će sejati još i suncokret. Dotična kultura, kako navode paori iz subotičkih atara, će biti zasejana na čak 3.000 hektara. Pa sa druge strane, soja, takođe važna kultura ovih krajeva, biče zasejana na nešto manjim površinama.

No, vidimo kako je prošla setva i koliko su (ne)zadovoljni subotički paori u narednim redićima ispod.

Image by Kurt Bouda from Pixabay

Setva, setva, teče k’o Neretva

Na poljoprivrednom zemljištu ovogodišnjeg useva kukuruza obuhvata površinu od otprilike 32.000 hektara, što se uklapa u višegodišnji prosek, dok je područje pod sojom i suncokretom zasejano u nešto većem obimu od polovine planiranog, prema informacijama Poljoprivredne stručne službe. Ukupna površina pod suncokretom obuhvataće između 7.500 i 8.000 hektara, dok će soja biti zasejana na svega 120 hektara.

Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe, Damir Varga, je i sam imao šta da kaže povodom činjenice da je setva tu negde pri kraju. „Verovatno će se sejati tokom ove nedelje, ili će neki proizvoiđači još sačekati padavine, pa posle prvomajskih praznika možda posejati nešto soje i suncokreta. Nije kasno u svakom slučaju, tako da ima vremena da se taj posao okonča“, navodi Varga.

setva kukuruza u centralnoj Srbiji

Trenutni meteorološki uslovi nisu povoljni za suzbijanje korova, a istovremeno kukuruz pokazuje znakove oštećenja usled nedavnih hladnijih temperatura. Stoga, savet za proizvođače koji još nisu primenili tretman je da sačekaju dok kukuruz ne razvije barem četiri lista.

„Znači treba sačekati da se kukuruz oporavi od ovog hladnog vremena. Jer se najavljuje za vikend i za prvi maj da će temperature porasti. Bila bi velika greška tretirati sada kukuruz dok je ovako hladno vreme. Moglo bi se desiti da se naudi tim biljkama, jer su one već pod velikim stresom. Bio je petak na subotu blagi prizemni mraz. Kukuruz nije stradao. Ali se vidi da nema kretanja vegetacije zadnjih sedam dana“, naglašava Varga.

Setva pšenice

Kada je reč o ozimim kulturama, očekuje se da će pšenica uskoro cvetati. Upravo zbog toga se preporučuje primena fungicida radi zaštite od fuzarioze nakon što se 5-10% cvetova otvori.

Izvor: Vojvodina uživo